Så utrotade Nya Zeeland smittan

20 min
Snabbt, beslutsamt, hårt. Och genom att vara tidigt ute. Med de orden beskriver Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern landets framgångsrika strategi att utrota coronaviruset.

Nya Zeelands strategi att stampa ut coronaviruset har visat sig framgångsrik. Hur fungerar metoden, och hur ser den inhemska kritiken ut?

Efter en lång och närmast total nedstängning av samhället är myndigheterna i Nya Zeeland nu så pass säkra på att viruset är borta att alla restriktioner tagits bort. Men med ett viktigt undantag: alla som kommer in i landet sätts i två veckors obligatorisk karantän.

Svenska Ronja Gustavsson har uppskattat den hårda och tydliga linjen och känner sig trygg med att landet har viruset under kontroll. Victoria Hope som är medicinsk chef på det nationella forskningscentrat ESR förklarar hur gensekvensering av vartenda fall av covid-19 har gett smittspårningen ett kraftfullt verktyg.

Men det finns också kritiska röster. Epidemiologen Simon Thornley på universitetet i Auckland driver sajten ”Plan B” där han och andra forskare pekar på de stora ekonomiska kostnader som de hårda åtgärderna fört med sig.

I programmet medverkar: Ronja Gustavsson, regionsrepresentant för Nya Zeeland för föreningen Svenskar i Världen, Victoria Hope, medicinsk chef på Institute of Environmental Science and Research, Simon Thornley, epidemiolog på universitetet i Auckland och grundare av ”Plan B”, Lisa Brouwers, analyschef på Folkhälsomyndigheten.

Musik som spelats i avsnittet

  • 12.18
    Kid T, MC Culprit - Thug Life
    Album: The Return of MC Culprit
    Bolag: Mc Culprit