Därför har vetenskap förvandlats till politik

46 min
I ett polariserat USA har synen på vetenskap och forskning blivit väldigt politiskt laddad. Till och med munskydd har blivit en politisk symbol. Och forskarna har ofrivilligt hamnat på ena sidan.

När Donald Trump blev president fick vi plötsligt se mängder av forskare som var ute och demonstrerade. Oro för vad Trump-administrationen skulle göra på statliga forskningsinstitutioner fick forskare att spara hemliga kopior av sina resultat av rädsla för att få dem konfiskerade.

Vetenskapliga rådgivare och myndighetschefer byttes ut mot representanter för industrin och presidenten själv säger att om han hade lyssnat på forskarna så hade han sänkt ekonomin. Särskilt när det gäller klimatfrågan och pandemin har Trump närmast varit i krig mot forskarna. Och tidigt fick vi lära oss begreppet "alternativa fakta".

I Vetenskapspodden diskuterar vi varför det blev så här och vad det kan få för konsekvenser för forskningen framöver. Och hur Joe Bidens planerade politik för coronahantering och klimatet skiljer sig från Donald Trumps.