Bygger New York Times succépodd på en bluff? Guldbron stoppar journalistexpressen, LRF Media hackade av Vietnam

35 min
Ett gripande i Kanada reser frågan om New York Times succépodd bygger på en bluff. Guldbron sätter stopp för journalistexpressen mellan Södermalm och Radiohuset. Varför hackades LRF-media av Vietnam?

Blev New York Times lurade av IS-terrorist
Prestigetidningen The New York Times skakas just nu av vad som kan komma att betecknas som ett fullständigt publicistiskt haveri. Det handlar om den prisbelönta podden, Caliphate, gjord av tidningens stjärnreporter när det kommer till terrorism Rukmini Callimachi.

Podden, som fick enorm uppmärksamhet bygger framförallt på ett möte med en kanadensare som anslutit sig till terrorgruppen IS.

En unik intervju där mannen berättar ingående om hur han anslöt sig till terrorgruppen och hur han i dess namn utförde flera bestialska mord i det så kallade kalifatet.

Problemet är bara att mannen för tre veckor sen greps i Kanada, anklagad för att ha hittat på alltihop.

Reporter: Johan Cedersjö.


Guldbron sätter stopp för journalistexpressen
Gräv där du står är inom journalistiken en urgammal lärdom. Det betyder att man ska avslöja missförhållanden i ens egen närhet. Men som journalist har man, under just förevändningen att man gräver där man står, också makten att tala i egen sak.

När busslinje 76 mellan Södermalm och Radiohuset nu får en ny rutt, tog det skruv rejält. Och det gjorde det i Radiohuset.

Det var ett "Chockbesked", det var granskning med hemliga källor och det var mycket av det hela.

Vår reporter Tonchi Percan bestämde sig för att ta buss 76 från Slussen till Radiohuset, den så kallade journalistexpressen.


LRF-media hackade av vietnameser
Vad har LRF media gemensamt med fotbollsspelaren Bransilav Ivanovic och vad har det med vietnamesisk hudvård att göra?

För några veckor sen blev LRF medias Facebooksidor kapade. De förlorade kontrollen över inläggen och sidorna försvann helt från plattformen.

Det här är ju en typ av händelse som inträffar ganska ofta, men i det här fallet var sambanden så förvånande att vår reporter Erik Petersson var tvungen att gå till botten med varför vietnamesiska hudvårdssäljare verkar ha hackat en tidning som skriver om svenskt lantbrukspolitik.

Musik som spelats i avsnittet

 • 11.05
  Portico Quartet - Prickly Pear
  Kompositör: Portico Quartet
  Bolag: Realworld
 • 11.27
  Jon Brion, Geoff Zanelli - Storybook
  Kompositör: Geoff Zanelli, Jon Brion
  Bolag: Walt Disney
 • 11.37
  Alexandre Desplat - Le Village Enchanté
  Album: Le Village Enchanté