De tre kungadömenas tid

45 min
Följ med till kinesernas blodiga älsklingsperiod - de tre kungadömenas tid på 200-talet – då fältslag och övermänskliga fältherrar dominerade ett kaotiskt Kina.

Det var den kanske blodigaste epoken i Kinas historia, men också en av de mest populära. Det har gått 1800 år sedan de tre kungadömenas tid inleddes i Kina – en tid av palatsintriger, stora fältslag och påstådda superhjältar, och Tobias Svanelid träffar kinakännaren Bengt Pettersson för att diskutera vad den här perioden innebar för Kina och vad den betyder för kineser idag. För faktum är att historieverket som skildrade epoken, och som i sig skrevs för 700 år sedan, fortfarande är en av Kinas mest populära böcker.

Och så uppmärksammar vi Sveriges hemliga försök att lägga under sig Kinas enorma råvarutillgångar. I början av 1900-talet blev Johan Gunnar ”Kina-Gunnar” Andersson konsult för Kinas försök att få sin industri på fötter, men han hade en dold agenda tillsammans med medlemmar ur Wallenbergfamiljen att för svensk räkning ta kontrollen över Kinas naturresurser, inte minst landets järn- och kolfyndigheter. En dold svensk kolonialhistoria, menar forskarna.

Musik som spelats i avsnittet

  • 18.39
    李祥霆 Li Xiangting - 關山月 Guanshan Yue
    Album: Soul of China: Guqin Recital
    Bolag: Video Pacific Communications