Artjakt i november - och korpar med små hjärnor men stor förmåga

96 min
Vi lättar upp novembermörkret med en artjakt på Öland tillsammans med biologen Helena Lager. Och så möter vi korpar som kan lösa riktigt avancerade uppgifter. Programledare är Mats Ottosson.

November behöver inte vara färglös, tyst eller trist. På Öland flyger de tjusiga fjäderbärarna (en sorts nattfjärilar), rödhake sjunger och det finns växter som blommar eller blommar om. Fältreporter Jenny Berntson Djurvall hänger med biolog Helena Lager och letar mildhöstens arter.

Och så möter vi några dinosaurier med små hjärnor men avancerade kognitiva förmågor. Det handlar om korpar som löser uppgifter, leker och socialiserar. Kognitionsforskaren Mathias Osvath öppnar dörren till sitt korphägn och till en fascinerande värld.

Fler kråkfåglar möter vi i en sprillans ny fågelsånglektion! För bara för att det är höst duger det inte att ligga på latsidan. Nu lär vi oss höra skillnad på skata, kaja, kråka och råka.

Och så ska vi reda i ett riktigt mysterium. Oskar Kopljar mötte en död mus som rörde på sig. Ja, den svävade faktiskt långsamt någon centimeter ovanför markytan. Vad hände? Vi ringer upp en expert för att få svar.

I veckans kråkvinkel tänker Joacim Lindwall att det finns fler frågor till en art man inte kan namnet på, än vad den heter. Vad gör du om dagarna och hur mår du, till exempel.

Programledare är Mats Ottosson.

Musik som spelats i avsnittet

 • 06.31
  Digiffects Sound Effects Library - Crane Bird Version 1
  Album: Bird Sounds
  Bolag: Hot Ideas 2016
 • 06.49
  90 välkända fåglars läten - R?Dhake
  Album: F?Gels?Ng I Sverige
  Bolag: Universal Music