TV4 och SVT i bråk om utegångsförbud i Tensta, historiebeef om TV-serien Drottningarna, Ny generation pensionärer ger SVT matinéproblem

40 min
TV4 slår tillbaka mot SVT efter ifrågasatt rapportering om utegångsförbud i Tensta. Historiskt bråk om TV4-serien Drottningarna. SVT fälls i Granskningsnämnden när nya pensionärer visas matinéfilm.

Rörig nyhetsrapportering om utegångsförbud i Tensta
Förra helgen publicerade TV4 nyheten att kriminella gäng utfärdat ett utegångsförbud i Stockholms-förorten Tensta. Häpnadsväckande uppgifter rakt in i en av de mest brännande politiska frågorna – kriminella gäng och utanförskapsområden.

Men ganska snabbt kom en ny publicering som reste frågetecken kring hur det egentligen ligger till. SVT gick ut med en slags motbild, och polisens började backa från sina egna ord och tona ner allvaret i händelsen.

Reporter Erik Petersson.


Historisk beef efter TV4:s premiär av Drottningarna
Knappt hade eftertexterna rullat igång innan kritiken sköljde in som en våg över TV4:s nya och påkostade dokumentära dramasatsning “Drottningarna”.

”Historieförfalskning”, “förtal” och “ärekränkning” har innehållet kallats och första avsnittet anklagas för att sprida en osann hatpropaganda mot kung Erik den fjortonde.

I främsta ledet i kritikernas kör står författaren Katarina Harrisson Lindberg och hennes äkta make, historieprofessorn Dick Harrrison.

Reporter: Filip Jacobsson.


Yngre pensionärer strular till det för SVT i Granskningsnämnden
Måndagar, tisdagar och onsdagar har SVT som tradition att sända matinéfilmer och då framförallt äldre filmer som dagens pensionärer ska minnas från sin ungdoms dagar.

Det här var länge ofarligt, men i takt med att en ny generation kommit upp i pensionärsstatus, låt säga såna som var unga på 60-70-talet, har SVT ställts inför ett udda och lite speciellt problem.

För ungdomsfilmerna för de här nyare pensionärerna, de består nämligen av betydligt mer våld, sex och mord än tidigare generationers. Och just våld, sex och mord på dagtid – det är det många som ogillar, inte minst Granskningsnämnden.

Reporter: Alexandra Sannemalm.

Musik som spelats i avsnittet

 • 11.05
  Portico Quartet - Knee-Deep In The North Sea
  Album: Knee-Deep In The North Sea
  Kompositör: Portico Quartet
  Bolag: Realworld
 • 11.17
  Syko, Greta Thunberg, DisMissedFit, Conscious, PlayWryte - Changes
  Album: Changes
  Bolag: Syko Under License to CD RUN
 • 11.27
  Geoff Zanelli, Jon Brion - Storybook
  Album: Christopher Robin (Original Motion Picture Soundtrack)
  Bolag: Walt Disney Records