Christina Kjellsson: "Med Tourettes syndrom blir koncentrationen bättre"

57 min
Denna Jämtlandsfödda artist, ordkonstnär och författare hörde sydafrikanska sångerskan Miriam Makeba och resten är historia: 6 CD-skivor och tre romaner.

Artisten och författaren Christina Kjellsson sjöng från det att hon var 8 månader. Hon diagnostiserades med Tourettes syndrom, och har kropps-, ögon- och tanke-ticks. Men när hon spelar, sjunger och simmar är ticksen borta.

Citat ur programmet av ordkonstnären Christina Kjellsson:

- Hemma i byn Handsjöbyn i Jämtland fanns det få vinylskivor på 60-talet men en som fanns i flera hem var faktiskt Miriam Makebas Pata pata. Känslan när myggfönstren blev isatta där på sommaren och fönstren var öppna och det var lite party i stugorna - att då höra Miriam Makeba - det är nu en fantastisk film att tänka tillbaka på.

- Ett barn med fallenhet för musik och rytmik fastnar på Miriam Makebas kanske lite grann, jag tror att jag ÄR språk och musik på gott och ont, jag vet inget annat, det är det som är jag.

- Till exempel jag kan inte jogga utan att ha musik i öronen för när jag joggar utan musik i öronen så lägger jag in ticks och rytmer i min andning, jag skapar beats i andningen, och då håller jag på att välta efter 20 minuter. Träning bygger ju på att man andas ordentligt, och börjar jag tänka på hur jag andas då måste jag nästan sluta andas, så det är bättre jag tänker på något annat.

- Jag hade fördelen att växa upp på 60 och 70-talet med radiokanalen som hette P3 och som då innehöll all musik som du inte visste att ville höra. Inom tio minuter kunde du få höra Alf Hambe och Led Zeppelin och däremellan Barbro Högberg eller Flamingokvintetten - det var en sång röra och en sån underbar blandning och på det sättet fick jag höra jättemycket musik som jag inte visste att jag ville höra. Och jag fick också höra väldigt mycket som jag inte tyckte om. Ju mer jag lyssnar på musik som jag inte tycker om desto mer stärker jag min egen ton. Så jag rekommenderar alla unga som håller på att skriva låtar, lyssna på musik du inte gillar. Varför? Jo för då låter du mer som du sen. Annars låter du nästan som den du gillar. Så jag är jättetacksam till blandningen i P3 som gjorde att jag kunde få en mångfald av låtar och stilar utan att behöva anstränga mig. Idag kan du till och med välja bpm på låtarna, Lugna favoriter eller vad de heter, så du riskerar inte att råka ut för nånting du kanske skulle älska!

- Jag gör alltid parallella aktiviteter, och försöker att dölja det för min omgivning ibland, för att de inte ska tycka att jag verkar nonchalant eller ointresserad. Ja, jag gör gärna flera saker samtidigt för då blir det bäst resultat. Till exempel läsa - tänka, läsa - prata, hålla på med mobilen, ha ett samtal. Det är lite svårare när man är äldre men det gör att jag har lättare att koncentrera mig. När jag sitter och skriver så behöver jag göra en massa andra saker också samtidigt, det känns bättre.

- Ja, det som jag har det heter Tourettes syndrom – jag har extremt lätt att komma ihåg saker, jag har extremt lätt att komma ihåg både ord och musik. Positivt med Tourette är att jag tycker det är småkul att vara snabb i, exempelvis abstrakt begreppsbildning, då hade jag så höga värden att det inte gick att mäta medan andra gick i botten, så det är en förvirrad profil. Fördelarna är extrema, jag ser en text, den sätter sig och jag kan snabbt redigera. Jag jobbar ju också med låtskrivarkurser och kan snabbt läsa både tio och tjugo texter och se på ett par minuter vad som behövs för varje text, var behövs det nånting i just den här texten? Det är likadant  med låtar jag hör en gång, de sitter väldigt länge, ibland för livet. Jag har låtar i huvudet hela dagarna och det är jobbigt, riktigt jobbigt är det.

- Men jag kan vända orden lika fort bakåt som framåt och det gör jag när jag får tråkigt. Så det är en fördel och en annan fördel är att jag kopplar kreativiteten till tourettes, mitt tourettes syndrom vill att jag ska låta, vill att jag ska skapa.

I programmet hör vi utdrag ur många av Christina Kjellssons fyndiga och fina låtar. Dessutom bjuds på två alldeles färska låtar från hennes kommande sjunde CD Marken: Blå Moped och På väg till dig. Den sistnämnda skrev Christina Kjellsson när hennes mamma var teminalt sjuk.

Christina Kjellsson gav 2008 ut boken Rim och Reson. Hon har i 25 år gett musikelever kurser i ”textbehandling” och formuleringskonst.

Hon har även gett ut de tre självbiografiska romanerna Solknepet (2013), Nu är jag ung hela mitt liv (2016) och Det här är livet (2020). Huvudpersonen i dessa heter Mirjam, med j, medan Miriam Makeba stavar med i.

Ur recension i Svenska Dagbladet:

Christina Kjellsson är prima donna assoluta bland lite yngre svenska kvinnliga vispoeter. Texterna är fyndiga, med tankeskärpa: ”Slott och koja och palats/Jorden är en samlingsplats”. Här har Christina Kjellson sina motsvarigheter i Stefan Sundström och Lars Demian. Christina Kjellson sjunger klockrent, med vacker röst och vitalitet i diktionen. Hon är dessutom en ypperlig gitarrspelare.”

Christina Kjellsson har fått SKAP-stipendium, Olrogstipendiet och Fred Åkerström-stipendiet för personer som ”på ett betydelsefullt sätt arbetat för att bevara, utveckla och/eller skapa svensk visa”. Christina Kjellsson fick Svenska Vispriset 2015.

Musik som spelats i avsnittet

 • 14.00
  Miriam Makeba - Pata Pata
  Album: Absolute Sixties (2)
  Kompositör: Miriam Makeba, Jerry Ragovoy
  Bolag: Eva
 • 14.01
  Christina Kjellsson - Hållplats
  Album: Mitt I En Mening
  Kompositör: Christina Kjellsson
  Bolag: Borderline
 • 14.05
  Christina Kjellson - Ett Herrans Liv
  Album: Ordagrant
  Kompositör: Christina Kjellson
  Bolag: Kung Oberon
 • 14.08
  Christina Kjellsson - Ingenting För Oss
  Album: Ökensand
  Kompositör: Christina Kjellsson
  Bolag: Troglodyt Produktion
 • 14.12
  Christina Kjellsson - For Förbi
  Album: Ökensand
  Kompositör: Christina Kjellsson
  Bolag: Troglodyt Produktion
 • 14.16
  Christina Kjellsson - Leila
  Album: Grannar
  Kompositör: Christina Kjellsson
  Bolag: Troglodyt Produktion
 • 14.20
  Christina Kjellsson - Mayday
  Kompositör: Christina Kjellsson
  Bolag: Borderline
 • 14.25
  Christina Kjellsson - Mitt I En Mening
  Album: Mitt I En Mening
  Kompositör: Christina Kjellsson
  Bolag: Borderline
 • 14.33
  Christina Kjellsson - Cirkus
  Album: 39 Plus
  Kompositör: Christina Kjellsson
  Bolag: Nacksving
 • 14.38
  Christina Kjellsson - Västra Gatan
  Album: Mitt I En Mening
  Kompositör: Christina Kjellsson
  Bolag: Borderline
 • 14.42
  Christina Kjellsson - Blå moped
  Kompositör: Christina Kjellsson
 • 14.48
  Christina Kjellsson - På Väg Till Dig
  Kompositör: Christina Kjellsson
  Bolag: Troglodyt Produktion
 • 14.53
  Christina Kjellsson - Morgonväkt
  Album: Mitt I En Mening
  Kompositör: Christina Kjellsson
  Bolag: Borderline