En mätt demonstrant är en glad demonstrant: Peder Gustafsson, Bangkok

3:33 min
Utrikeskrönika 26 oktober 2020.

Bangkok, måndag.

– Har du fått något och äta?

Det är den vanligaste frågan jag har fått av thailändare den senaste tiden. Inte så konstigt eftersom det är ett sätt att hälsa på varandra i Thailand. Mat är viktigt för thailändare. Det ska ätas helst hela tiden. Allt från små grillspett, friterade bananer eller små knyten av palmblad fyllda med ris och något sött. Listan är nästan oändlig på mat som kan köpas i stort sett över allt i Thailand. Man behöver inte gå långt innan man hittar en bänk eller liten vagn där man kan köpa något att stilla suget i magen med.

Platserna för de pågående protesterna här i Bangkok och runt om i Thailand är inget undantag. Demonstrationerna har lockat tiotusentals människor och i Thailand kan man inte demonstrera på tom mage. Därför är det inte helt fel att jämföra demonstrationerna med en stor matfestival. Ofta står matförsäljarna där med sina vagnar med gasolkök redan innan de första demonstranterna har samlats. Maträtter från i stort sett alla landets olika provinser finns att välja på.

För några veckor sedan genomfördes en av de största protesterna så här långt, nära det kungliga palatset i Bangkok. Det var rena rama julafton för matförsäljarna. Tusentals människor som skulle ha mat i nästan två dygn. När jag var på väg till området räknade jag till över sjuttio mobila kök som drogs för hand, med cykel eller moppe som alla hade ett mål i sikte, att utfordra de som samlats för att protestera. Plötsligt försvann min kollega från min sida. Hon blev borta i nästan en timme innan hon kom tillbaka med ett stort leende.

– Jag hittade en vagn som säljer mat från min hemby, här smaka, sa hon, och sträckte fram en sallad med pomelofrukt, nötter och chili. Hennes timslånga utflykt var helt klart värt besväret.

Sent på kvällen började råvarorna ta slut för vissa av de mobila köken. Då kom det en ny karavan med påfyllning av allt som hungriga demonstranter vill ha. Ingen ska behöva protestera hungrig.

Det samma upplevde jag när jag var i södra Thailand och träffade bybor som demonstrerade utanför stadshuset i en stad som heter Songkhla. Innan man satte upp sina banderoller och började ropa slagord så packade man upp all mat man hade tagit med. Det var skaldjur, fisk, currygrytor, ris, grönsaker och massa godsaker som dukades upp på en stor blå presenning som man vek ut så att alla kunde sitta på marken utan att bli smutsiga. Byborna bjöd in alla som passerade förbi och snart satt bybor, tjänstemän från stadshuset, poliser och andra förbipasserande och hög in av det som bjöds. Alla var glada och njöt av maten. När var och en hade fått nog med mat så var det dags att ta tag i demonstrationen.

– Vi kan inte demonstrera hungriga, Nu blir det bra och ingen kommer bli arg sa Yah som hade bjudit in mig att följa demonstrationen. Hon har säkert rätt, en mätt demonstrant är en snäll demonstrant.

Förutom tillgången på mat så är jag rätt övertygad om att det finns en annan sak som skiljer demonstrationer i, låt säga Europa och västvärlden, från de som nu pågår i Thailand. Det är att här i Bangkok ser demonstranterna till att inte lämna några sopor efter sig. Enligt demonstranterna vill man inte att myndigheterna eller motståndare ska kunna säga att man skräpar ned och förstör miljön. Något som demonstranter i andra länder borde lära sig något av.

Peder Gustafsson, Bangkok
peder.gustafsson@sverigesradio.se