Arktisexpeditionen

51 min
Isbjörnar, stormar och smältande is gör världens största Arktisexpedition till en kamp. Trots det försöker Pauline fånga fisk mitt i mörkret vid Nordpolen.

År 2019 blir marinekolog Pauline Snoeijs Leijonmalm först i världen med att fiska på djupt vatten vid Nordpolen. Men ögonblicket hon förberett sig på i 6 års tid blir inte vad hon väntat sig.

126 år tidigare, år 1893 försöker polarforskaren Fritjof Nansen nå Nordpolen genom att driva norrut med isarna i Arktis. Inte heller för Nansen går det som väntat.

Under tre månader följer dokumentären på nära håll Paulines forskningsarbete och personliga upplevelser avskuren från resten av världen på ett isflak i Arktis. Samtidigt berättas också historien om Fritjof Nansens tre år långa äventyr på isen.

För över hundra år sedan var målet en färd mot Nordpolen. Det centrala Arktis skulle övervinnas i en kamp mot isen. Idag handlar det snarare om en färd bort från något. Ett avsked från ett Arktis som styr klimatet på vår planet och som nu håller på att försvinna.

Programmet är ett samarbete mellan P1-dokumentär och Vetenskapsradion 2020.

Musiken framförd och komponerad av Johanna Sjunnesson, Radiosymfonikerna.

Musiktekniker: Johan Hyttnäs

Ljudteknik: Olle Sjöström

Slutmix: Tor Sigvardsson

Reporter: Niklas Zachrisson

Producent: Håkan Engström

Musik som spelats i avsnittet

  • 15.08
    Johanna Sjunnesson - Marin Marais
    Kompositör: Johanna Sjunnesson
  • 15.43
    Johanna Sjunnesson - Världens Morgnar
    Johanna Sjunnesson