Vilken roll spelar platsen för Eurovision Song Contest?

40 min
Eurovision kommer bli av nästa år, men det är fortfarande oklart hur stor del av tävlingen som kommer äga rum i Rotterdam. Kommer den gå att genomföra på distans? Vad betyder det att vara värdstad?

Nu i november har det inte bara varit presidentval i USA utan även i Moldavien. Hur kommer relationen mellan EU och Ryssland påverkas av att moldavierna valde pro-europeiska Maia Sandu? Själv har hon sagt att hon vill ha en god relation till både EU och Ryssland. Är det överhuvudtaget möjligt? Vi ringer upp Sveriges ambassadör i Moldavien Anna Lyberg och Sveriges Radios Rysslandskorrespondent Johanna Melén.

I förra veckan blev det klart att Eurovision Song Contest kommer bli av i vår. Vissa delar kan komma att genomföras digitalt. Därför undrar vi vilken roll själva staden spelar för tävlingen? Vad går förlorat om de tävlande länderna inte kan vara på plats? Vi djupdyker i historien och reder ut vad som finns att vinna eller förlora på att arrangera tävlingen tillsammans med Sveriges Radios Carolina Norlén, programledare och Eurovision Song Contest-expert.

Malmö arrangerade tävlingen 2013. Vad har det betytt för staden att få vara värd för Eurovision Song Contest? Vilken del av befolkningen i staden vann mest på det? Vad har det betytt för stadens marknadsföring? Vi ringer upp Karin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

Programledare: Louise Epstein

Bisittare: Gunnar Bolin

Producent: Minna Grönfors

Research: Julius Bäckman

Musik som spelats i avsnittet

  • 15.14
    Sébastien Tellier - Divine
    Album: Sexuality
    Bolag: Record Makers