Iiris Viljanen och jul i coronans tid

54 min
Den pågående pandemin sätter avtryck i kulturen. När artisten Iiris Viljanen släpper sin andra skiva för i år, "En finsk jul", handlar det mycket om hur ett virus ändrat förutsättningarna för de stundande helgerna och det innersta i livet självt.

Iiris Viljanen är gäst i dagens P1 Kultur.

KAN PANDEMIN SPORRA KREATIVITETEN?

Kulturlivet har under året till stor del handlat om inställda föreställningar och uppskjutna premiärer. Men själva skapandet tycks på sina håll snarare ha sporrats av pandemin, till exempel inom spelutvecklingen. Reportage om hur undervegetationen i spelutvecklingen sett en ökad aktivitet under pandemiåret 2020.

DOKUMENTÄR OM ARTISTEN YUNG LEAN

Den svenska artisten Yung Lean slog igenom som 16 åring och har väckt minst lika stor uppmärksamhet internationellt som i hemlandet med sin mumliga sorgsna hiphop. Regissören Henrik Burman har under tre år följt den numera 24 åriga Jonatan Leandor Håstad, som han egentligen heter – resultatet går imorgon upp på biograferna, dokumentärfilmen "Yung Lean: In My Head".

ESSÄ: BERLIN ALEXANDERPLATZ ÄR EN ADRESS I HJÄRTATS MEST BULTANDE GRÄNDER

Förra veckan utsågs Borhan Qurbanis "Berlin Alexanderplats" till årets bästa film på Stockholms filmfestival och i morgon kväll skulle den ha haft svensk biopremiär. Filmen är inte den första bearbetningen av Alfred Döblins roman med samma namn. Den blev långfilm redan 1931 och 1980 fick Rainer Werner Fassbinders drygt femton timmar långa tv-version med bland andra Günter Lamprecht och Hanna Schygulla ett enormt genomslag. Men vad är det som gör att berättelsen behåller sin aktualitet? Författaren Ulrika Kärnborg söker svaret i denna essä.

Programledare: Saman Bakhtiari
Sändningsproducent: Felicia Frithiof 
Producent: Eskil Krogh Larsson

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.12
  Patrik Berger, Jesper Nordenström, Iiris Viljanen, Per Texas Johansson, Nils Törnqvist - Brevväxlingar
  Album: Brevväxlingar
  Bolag: Teg Publishing
 • 13.18
  Iiris Viljanen - Arkihuolesi kaikki heitä / Vardagssorgerna, glöm dem alla
  Album: Arkihuolesi kaikki heitä / Vardagssorgerna, glöm dem alla
  Bolag: Teg Publishing
 • 13.30
  近藤浩治 - Game Play
  Album: スーパーマリオブラザーズ
  Bolag: Scitron Digital Contents