Hur längtan till dans, fest och trängsel ska få oss att stanna hemma

46 min
Kriskommunikation är en svår konst - extra svår eftersom somliga av oss är logiska och faktastyrda som Mr. Spock i Star Trek, och andra mer impulsstyrda som Homer Simpson.

Nu satsar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap MSB, på känslor och längtan efter allt vi inte får göra i dagsläget, i den kampanj med filmer för sociala medier som lanseras nästa vecka. Tanken är att längtan efter det vi inte får göra nu ska få oss att vilja följa riktlinjerna så att det livet kommer tillbaka fortare. Och MSB hoppas att vi själva ska lägga upp egna filmer av det vi längtar efter. Målgruppen är unga mellan 18 och 29, en grupp som är extra svår att nå och något man kämpar med i många länder.

I Vetenskapspodden diskuterar vi vilken kommunikation som fungerar och hur vi ska förmås att ändra våra beteenden. Vi hör också instagramprofilen Hanapee som fått mycket uppmärksamhet för en livesändning hon gjorde tillsammans med Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Medverkande idag är Ylva Carlqvist Warnborg, frilansjournalist som fördjupat sig i beteendevetenskap, socialpsykologi och kriskommunikation när det gäller covid. Och utrikeskorrespondenterna Marie Nilsson Boij i Paris och Caroline Salzinger i Berlin som berättar hur covid-kommunikationen ser ut i deras länder.

Programledare: Lena Nordlund

Producent: Björn Gunér

Tekniker: Olle Sjöström

Musik som spelats i avsnittet

  • 14.13
    Sébastien Schuller - Edward's Hand
    Album: Happiness
    Bolag: Sebastien Schuller