Vi söker tystnaden i naturen – och hur går det för strömmingen?

95 min
Vi sänder från en så kallad tyst plats, där vi hör mer naturljud än människoskapat buller. Och hur går det egentligen för strömmingen i Östersjön och Bottenhavet? Programledare: Mats Ottosson.

Människoskapade ljud finns nästan överallt. Även när vi ger oss ut i naturen för att få lugn och ro. Men allt fler kommuner jobbar med att värna tysta platser och områden – viktiga för såväl människor som resten av naturen. På lördag sänder vi från just en sådan tyst plats: Teleborgs naturreservat i utkanten av Växjö.

Fältreporter Helena Söderlundh har sällskap av kommunekolog Sofia Gustavsson som guidar oss bland gamla ekar i artrika betesmarker, och friluftssamordnare Peter Lönn som cyklat runt hela Växjö kommun och mätt ljudnivån för att utse de platser där det är så pass tyst från människoskapat buller att naturens ljud får plats. Dessutom pratar vi med Marcus Hedblom, ekolog vid SLU i Uppsala, om hur vi och andra arter påverkas av buller i naturen. Till exempel förändras fågelsången för att nå fram i bruset.

Vi fortsätter på tystnadstemat i veckans kråkvinkel där Thomas Öberg vilar i novemberstillheten. Och när naturens egna ljud stannar av blir ett uppdykande meståg en riktig happening. Jenny Berntson Djurvall hade bandspelaren redo.

Och så besöker vi SLU:s kustlaboratorium i Öregrund för att få svar på frågan om hur det går för strömmingen i Östersjön och Bottenhavet. Småskaliga kustfiskare har märkt en kraftig nedgång i sina fångster. Varför är det så?

Förra veckan lärde vi oss hur våra allra närmaste kråkfåglar låter. Den här veckans fågelsånglektion ger en introduktion till korp, nötkråka, nötskrika och lavskrika.

Programledare är Mats Ottosson.

Musik som spelats i avsnittet

  • 07.09
    Various Artists - Birds Of Latvia
    Album: Made in Latvia
    Bolag: Baltic Records Group