Kan musik ersätta beröring?

54 min
Vi närmar oss allahelgona och får därför i dagens P1 Kultur besök av Eva Bojner Horwitz - professor i musik och hälsa vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm som forskat om vikten av musik vid begravningar.

Eva Bojner Horwitz kommer berätta om musikens kraft och terapeutiska förmåga. Just nu pågår det till exempel forskning kring covid-19 patienter där musik ska få dem att producera liknande mängder oxytocin som vid beröringar.

Danskultur

Krogarna och nattklubbarna blev kritiserade för bland annat oansvarig trängsel förra veckan av statsminister Stefan Löfven då han under regeringens och folkhälsomyndighetens presskonferens sa att "nu är det slutfestat". Men vad innebär det för de kulturutövare och kulturälskare som har dansmusiken som yrke och intresse. Och hur mår danskulturen i Sverige just nu.

BarnradionsBokpris

Det är de unga läsarnas vecka här i P1 Kultur, och vi följer juryarbetet i Barnradions bokpris. Årets jury består av sjätteklassare från Årstaskolan i Stockholm och idag pratar de om boken "Mitt storslagna liv" av Jenny Jägerfeld. Vinnaren utses på söndag och det sänds i vår systerkanal P4.
Barnradions bokpris är ett samarbete mellan Utbildningsradion och Sveriges radio.

Veckans Ord

Den här veckan är det Jenny Teleman som valt ett ord som sätter fingret på vår framtid. Hon ser fram emot publikens återvändo till teatersalongerna. Veckans Ord är publik.

OBS Essä

Framtiden för Skånes kustlandskap är mörk med stigande havsnivåer och erosion. Men att ligga en bit in i landet ger en inte alltid anledning att pusta ut: Utanför Kristianstad i östra Skåne är marknivån lägst i hela landet och staden hotas faktiskt av att i framtiden helt dränkas. Journalisten Morris Wikström funderar över hur det bör påverka hur vi ser på staden i dag, och också över vad det är som lockar så med civilisationer under vatten.

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.06
  London Symphony Orchestra - Barber: Adagio For Strings, Op.11
  London Symphony Orchestra
  The 50 Most Essential Classical Music Pieces Ever
  Etikett: Universal Music Ireland Ltd.
 • 13.23
  Yehudi Menuhin/Bath Festival Orchestra - Air on a G String (from Orchestral Suite No.3)
  Yehudi Menuhin/Bath Festival Orchestra
  100 Best Children's Classics
  Etikett: Warner Classics
 • 13.23
  Various Artists - AIR " on the G String " Suite No 3 in D
  Various Artists
  A Classical Winter - 50 of the Best Classical Masterpieces
  Etikett: Altara
 • 13.32
  Jonas Alaska - October
  Album: Jonas Alaska
  Bolag: Jansen Plateproduksjon