När fiktion tas för verklighet – vem vågar skriva en roman?

44 min
Hur nära verkligheten kan man gå som författare utan att det blir problem? Vi lever i en tid som hyllar det självupplevda och självutlämnande, och det verkar som om vi läsare ser allt starkare band mellan en roman och författarens eget liv. Men kan man anklaga ett fiktivt, skönlitterärt verk för att vara ”sant” eller ”osant”? Gränserna mellan fakta och fiktion är mer svävande än någonsin. Var går gränsen mellan att lämna ut sig själv och att lämna ut andra?

I programmet talar Mia Gerdin med Jonas Malmborg som nyligen debuterade med romanen Fältöversten, baserad på egna erfarenheter, Susanna Alakoski som i Svinalängorna skrev en roman, inte en självbiografi, Lisbeth Larsson, kritiker och litteraturprofessor med biografier som specialitet samt förlagsjuristen Dag Wetterberg.

Dessutom medverkar kulturguiden Eva Palmqvist, bibliotekschefen Malin Törnquist och Ing-Marie Olsson som bor i Fältöversten. Vi hör också utdrag från äldre intervjuer med författarna Kjell Johansson och Ing-Marie Eriksson.