Arkitektur och hållbarhet - del 1: Kulturhuset Sara i Skellefteå tar träarkitekturen till nya höjder

30 min
I Skellefteå byggs ett av norra Europas högsta hus i massivt trä. Kulturhuset blir med sina 20 våningar ett landmärke i staden. Följ med in på byggarbetsplatsen och hör om den moderna träarkitekturen som tar plats.

Det har blivit inne att bygga höga hus i trä och det är lite som en tävling som pågår. Det högsta som planerats är W350 i Tokyo. 350 meter högt för att 2041 stå klart som en trofé då japanska skogsbolaget Sumitomo firar sitt 350-års jubileum. I Norge finns sedan ett par år Mjöstornet som är 18 våningar högt och med mer betong i stommen.

Men redan nu pågår bygget för fullt med det som blir norra Europas högsta hus så gott som helt i massivt trä. Det nya Kulturhuset Sara i Skellefteå som invigs hösten 2021. Och som också innehåller ett nytt stort hotell. Något som kan behövas eftersom Skellefteå just nu växer i och med att Northvolts nya batterifabrik placerats i staden.

P1 Kultur kommer i en serie reportage om arkitektur och hållbarhet skildra den här nya träarkitekturen där teknisk utveckling gjort det möjligt att bygga riktigt högt.  Extra viktigt idag när betong och stålindustrin står för några av de största koldioxidutsläppen och trä har seglat upp som ett alternativt mer miljövänligt byggmaterial även i stora hus.

Cecilia Blomberg, som gjort serien, börjar idag med ett byggarbetsplatsbesök i Skellefteå - ett besök som ägde rum i september innan coronapandemin tog fart igen.