Konsten att berätta om brott

54 min
Vad krävs för att man ska kunna göra dramatik av ett mord - bara tre år efter händelsen? Och vad händer nu med berättelsen om USA?

I måndags sändes sista avsnittet av Utredningen: den uppmärksammade, danska dramaserien om mordet på Kim Wall som SVT visat under hösten. Serien har utmärkt sig genom att komma väldigt snart inpå själva händelsen - och genom att aldrig visa gärningsmannen i bild. Är detta vägen framåt för den populära genren "true crime"? Vi hör Utredningens regissör Tobias Lindholm, Martin Johnson, skapare av podden Spår samt kulturredaktionens filmkritiker Emma Engström.

BERÄTTELSEN OM USA

Få nationer är så mytomspunna som USA. Vad händer nu - inleds ett nytt kapitel i berättelsen om Amerika eller var de senaste åren bara början på ett längre förlopp? Vad har hänt med "den amerikanska drömmen" under den senaste presidentperioden, och vad ska ske under den kommande? I studion: Lars Trägårdh, professor i historia och under många år verksam i USA. Direkt från Washington hör vi Sanna Torén Björling, journalist på Dagens Nyheter och författare till den aktuella boken "Allt vi har gemensamt - En berättelse om vänskap och ett delat USA".

PLÅGAR SVT BARN?

Nya Svt-serien "Våra barns hemliga liv" har skapat debatt. I serien filmas en grupp barn på en förskola riggad med kameror och mikrofoner, där de utsätts för olika prövningar medan de vuxna i det längsta håller sig i bakgrunden. Är detta cynisk underhållning på försvarslösa barns bekostnad eller ett viktigt bidrag till vår förståelse av våra småttingars vardag? P1 Kultur reder ut.

Programledare: Gunnar Bolin
Producent: Mårten Arndtzén