Är schack hetare än någonsin?

40 min
Sedan serien The Queen's Gambit hade premiär har schackintresset ökat rejält. Vilka egenskaper måste en bra spelare ha? I vilka andra sammanhang kan man ha användning av schacktänket?

Schack växer så det knakar i popularitet just nu. Vi har bjudit in mor och dotter schack, stormästaren Pia och Anna Cramling för att lära oss mer om den på uppåtgående sporten. Hur många drag måste man ligga i förväg? Hur har digitaliseringen påverkat schackvärlden?

Det har kommit rapporter om att hjärntrötthet är en av biverkningarna efter Covid-19, men det hänger också ihop med andra långvariga sjukdomar. Vad kan den som drabbats göra för att arbetsträna hjärnan och komma igång? Hur ska man veta att man är hjärnsjuk eller bara matt efter att man varit sjuk? Birgitta Johansson, docent i psykologi gästar.

Nu börjar allt fler julpynta där hemma. En undersökning från Unilad visar att de som pyntar tidigt är gladare än de som pyntar senare. Hur pyntar man julgranen på bästa sätt? Journalisten och julgranspyntkonässören Göran Everdahl medverkar för att hjälpa oss svara på det. Hur viktigt är det att vissa saker ska hänga på vissa ställen? Vad har han för tips?

Programledare: Hélène Benno

Bisittare: Thomas Nordegren

Producent: Ulrika Lindqvist

Research: Julius Bäckman

Musik som spelats i avsnittet

 • 15.09
  Carlos Rafael Rivera - Main Title
  Album: The Queen's Gambit (Music from the Netflix Limited Series)
  Bolag: Maisie Music Publishing, LLC
 • 15.32
  Kenny Rogers - White Christmas
  Album: Once Upon A Christmas
  Bolag: RCA Records Label Nashville