Så används mirakelverktyget CRISPR idag

20 min
Med hjälp av den nobelprisbelönta genkniven CRISPR/Cas9 kan forskare snabbt och effektivt förstå sjukdomar på ett bättre sätt än någonsin. Kanske kan det även leda till bot.

Upptäckarna av genkniven Emmanuelle Charpentier och Jennifer Doudna, tilldelas årets nobelpris i kemi. Och deras upptäckt har revolutionerat den biologiska forskningen. Främst handlar det om att kunna förstå sjukdomar bättre, men också att i vissa fall kunna behandla patienter.

Hör om forskning i Lund där försöksmöss ger bättre kunskaper om blodcancern leukemi. Om hur patienter med de kroniska blodsjukdomarna thalassemi och sickelcellssjukdom kanske kan slippa blodtransfusioner - och istället bli botade.

En av nobelpristagarna i kemi, Emmanuelle Charpentier, avslöjar även hur hon arbetar med genkniven CRISPR för att förstå pandemiviruset SARS-CoV-2 bättre.

Övriga medverkande: Marcus Järås, universitetslektor i genetik vid Skåne universitetssjukhus, Christian Kjellander, överläkare vid St Görans sjukhus i Stockholm och nationell samordnare för kroniska blodsjukdomar som thalassemi och sickelcellssjukdomar.