Stora bröst, snabba bilar och stentuffa brudar – en stil som Russ Meyer förädlade

55 min
Regissören Russ Meyers värld var full av tuffa kvinnor med smala midjor och stora bröst – och en hel del våldsamheter. Trots en diskutabel kvinnosyn är det många som har låtit sig inspireras av Russ Meyers filmestetik.

Russ Meyer har också, mot alla odds måste man nog säga, uppmärksammats som en föregångare ifråga om att skildra kvinnor som drivande och dominanta. Riktiga kraftpaket som inte tvekar att använda sina styrkor.

Det skulle sannolikt Russ Meyer själv ha ställt sig frågande inför. ”Jag har aldrig sett en snygg feminist”, som han sade. Snarare beundrade Russ Meyer kvinnor – eller snarare dess former – och föraktade en hel del män för att de inte insåg vilka härliga resurser de hade att göra med. Männen i hans filmer skildras ofta som korkade, halta, lytta och inte sällan med en skruv lös.

Men så beskrivs inte kvinnorna. Även om de är häpnadsväckande kurviga – och vet om sin det – så är de sannerligen inga mesar. De sitter aldrig still utan är ständigt på språng, på något sätt. Om de inte springer, dansar, hoppar, så bankar de skiten ur män eller tumlar runt med dem i sängen, eller någon annanstans.

Huvudrollen i Russ Meyers mest kända film Faster, Pussycat! Kill! Kill! från 1965 spelades av Tura Satana. Som den svartklädda, karatesparkande go-go-dansaren och gängledaren Varla blev hon en kultfigur med mängder av beundrare, bland andra regissörerna Quentin Tarantino och John Waters. I veckans program pratar vi med Tura Satanas manager och nära vän Siouxzan Perry, som idag äger rättigheterna till Tura Satanas namn och image.

Vi pratar också med instagramprofilen Henrik Wahlström om projektet "Tjejtidningsparaden", där han djupdyker i 90-talets så kallade tjejtidningar, som Frida och Veckorevyn, där idealen ofta var både motsägelsefulla och svåra att uppnå.

Och så ringer vi upp sexologen Malena Ivarsson för att prata om det stora intresset för bröst.

Veckans gäst är Orvar Säfström, populärkulturkännare.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.09
  The Cramps - Faster Pussycat
  Album: Smell Of Female
  Kompositör: Bert Sheffer
  Bolag: Big Beat
 • 10.20
  Britney Spears - Toxic
  Album: Absolute Music (45)
  Kompositör: Cathy Dennis, Henrik Jonback, Christian Karlsson, Pontus Winnberg
  Bolag: Eva
 • 10.23
  DJ Caspa Houser - Ich will Bu-Bu
  Album: German House Lounge Vol. 1
  Bolag: BGM Bernd Göke Musik
 • 10.37
  The Cramps - Faster Pussycat
  Album: Smell of Female
  Bolag: Vengeance Records
 • 10.53
  Britney Spears - Toxic
  Album: Greatest Hits: My Prerogative
  Bolag: Legacy Recordings