Glädjen över varenda underbar liten art - hemma och långt borta

95 min
Vi möter naturvårdaren och författaren Ola Jennersten för att uppleva naturlycka i såväl Indien som Uppland. Och hur många arter blev det för Mats Ottosson i podden Varenda underbar liten art? Programledare: Jenny Berntson Djurvall.

Artglädje och naturlycka är ledorden för Naturmorgon denna lördag.

Vår fältreporter Lena Näslund finns vid en sprakande lägereld i Uppland tillsammans med biologen, naturvårdaren, författaren och naturfotografen Ola Jennersten. En eld i mörkret är en magisk plats för berättelser och vi ska följa med till Fjärran Östern och arbetet för att rädda den sibiriska tigern, till Indien och Djungelbokens tigerlandskap och inte minst till vårt svenska landskap. För i den nyutkomna boken ”Naturlycka” porträtterar Ola Jennersten eldsjälar som vårdar ängar och skyddar skogar och ger handfasta tips på vad vi alla kan göra för att göra omgivningen mer beboelig för allt från småkryp till igelkottar – och på upplevelser för oss själva. Olas gård kryllar av bihotell och fågelholkar. Bland storverken finns både nyskapad ängsmark och en damm.

Och naturlyckan i det vi har nära hittar vi också i podden Varenda underbar liten art. I den har Naturmorgons Mats Ottosson letat arter runt sitt fritidshus tillsammans med inbjudna gäster. Nu är vi framme vid det sista avsnittet och det har blivit dags att summera. Hur många arter har det blivit - hittills? Och hur funkar egentligen det här med artglädjens psykologi?

Vi pratar också med Niklas Aronsson, redaktör Vår fågelvärld, för att höra varför pilfinkar och gråsparvar så ofta hänger i flock vid fågelmatningen.

Och så har flera lyssnare hört av sig och undrat över varför det ligger så många granskott på marken i år. Vi ringer upp Ulfstand Wennström på Skogforsk för att få svar.

I veckans kråkvinkel går Maria Westerberg ut. För hoppet är ute, har hon hört. Med sig har hon en hink dyig jord som hon matar sina nyplanterade lindar med.

Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Musik som spelats i avsnittet

 • 06.30
  Digiffects Sound Effects Library - Crane Bird Version 1
  Album: Bird Sounds
  Bolag: Hot Ideas 2016
 • 07.03
  Howard Shore - 9 PM
  Album: The Cinema Of Martin Scorsese
  Bolag: UMG - Universal Music Division Decca Records France