Arkitektur och hållbarhet - del 3: Vancouver är framtidens stad

31 min
Modern träarkitektur börjar ta plats i Nordamerika. En av de städer där utvecklingen drivs framåt är Vancouver. Och nu har även de stora techbolagen gett sig in i den moderna träarkitekturen.

Om det går att bevisa att det är möjligt att bygga Empire State Building i trä då är det enklare att övertyga om att hus som är 20 till 30 våningar höga är inom räckhåll.

Det säger arkitekten Michael Green. En av de arkitekter i Vancouver som brinner för de här frågorna. Hans arkitektkontor Michael Green Architecture jobbar enbart med hus i trä. Michael Green har också varit med och utvecklat nya byggelement för att göra modern träarkitektur mer tillgänglig och mindre kostsam.

Intresset i Nordamerika och i framförallt Kanada är stort för hållbart byggande i trä. Råvaran finns det gott om och i staden Vancouver drivs utvecklingen framåt av politiska beslut. Dessutom har nu techbolagen längre ner längs den nordamerikanska västkusten på allvar börjat intressera sig för den moderna träarkitekturen.

I vår tredje del i den här reportageserien om att bygga högt och modernt i trä så tar vi oss till just Vancouver. Cecilia Blomberg har där träffat Michael Green, men även arkitekten Derek Newby.

Dessutom medverkar den svenska arkitekten Pi Ekblom som har specialiserat sig på modern träarkitektur.