Vilken musik vill du höra på en begravning, Bach eller Disney?

45 min
Har Walt Disney, Cornelis och Rammstein tagit över orgelläktaren? Populärmusiken ersätter Bach vid dop, bröllop och begravningar. Men vad tycker kyrkomusikerna själva?

I århundraden har musiken i den Svenska kyrkan använts för att förstärka och bära det kristna budskapet. Men sen en tid tillbaka har musiken i kyrkan allt mer anpassats efter önskemål och behov hos sekulära svenskar.

I ett reportage av Lollo Collmar hör vi organisterna P-O Larsson och Leif Johansson berätta om hur de våndas vid olika musikaliska önskemål men att de ändå går med på att spela populärmusik istället för psalmer på orgeln vid t ex begravningar. Vi hör även professor i musik och hälsa vid Kungliga Musikhögskolan Eva Bojer Horwitz berätta om musiken som en viktig komponent vid sorgebearbetning.

I studion finns programledare Åsa Furuhagen tillsammans med Gary Graden körledare och kantor vid Stockholms Domkyrkoförsamling och Jonas Eek präst och opinionschef för Kyrkans Tidning.

Musik som spelats i avsnittet

 • 18.14
  Sankt Jacobs Kammarkör (Stockholm), Gary Graden - Jul Jul Strålande Jul!
  Album: Welcome Christmas!
  Kompositör: Gustaf Nordqvist
  Bolag: Proprius
 • 18.14
  Sir David Willcocks - Cantata "Herz und Mund und Tat und Leben", BWV 147: No. 10, Chorale, "Jesus bleibet meine Freude" (Chorus)
  Sir David Willcocks
  50 Best Film
  Etikett: Warner Classics
 • 18.15
  Rammstein - AUSLÄNDER
  Album: RAMMSTEIN
  Bolag: Rammstein
 • 18.57
  St. Jacob's Chamber Choir - Jul, Jul, strålande jul
  St. Jacob's Chamber Choir
  Welcome Christmas!
  Etikett: Proprius