Är konstmarknaden immun mot Corona?

53 min
Nyligen såldes skulpturen "Crocodile, egg, man" av den svenska konstnärsduon Nathalie Djurberg och Hans Berg för rekordbeloppet 16 miljoner. Gynnas konstmarknaden av pandemin, till skillnad från övrig kultur?

FÖRSTA INTERVJUN MED MEDIESAJTEN BULLETINS KULTURCHEF: FREDRIK EKELUND MARISOL M

Paulina Neuding är chefredaktör för den nya nyhetssajten "Bulletin" som just nu plockar namnkunniga medarbetare ur det svenska medielandskapet. Hittills har till exempel Ivar Arpi, Nina Lekander och Per Gudmundson skrivit kontrakt och idag blir det offentligt vem som blir tidningens kulturchef. Den nya tidningen har kallats "högersajt" men Bulletin är enligt chefredaktören Paulina Neuding en dagstidning på nätet med fokus på opinion och utrikesbevakning. Ledarsidan kommer att vara liberal-konservativ men nyhets- och kulturdelen ska vara neutral, enligt Neuding.

GEORGINA ADAM, PROFFS PÅ HUR KONSTMARKNADEN BETER SIG I KRISTIDER

Gunnar Bolin har talat med Georgina Adam som är en av världens ledande experter på konstmarknaden och hur den förhåller sig till politik och samhälle.

Vilket slags konst och antikviteter har sålt bäst under pandemin? Vi diskuterar konstens flytande värde med Pontus Silfverstolpe, antikexpert från Barnebys auktionssajt och Johanna Malm från Galleriförbundet.

KÄRLEKEN TILL ALFRED NOBEL

Intervju med den nya Akademiledamoten Ingrid Carlberg om arbetet med biografin om Alfred Nobel Nobel: "Den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris" som kom 2019 och nominerades till Augustpriset. Nina Asarnoj träffade henne i Riksarkivet vid Västerbrons fäste, där mycket av researcharbetet försiggått. Reportaget är en repris från 2019.

OBS-ESSÄN HANDLAR OM HUNGER

I veckan tilldelas FN:s livsmedelsprogram World food programme Nobels fredspris bland annat för sina ansträngningar att bekämpa hunger och för ansträngningarna att förhindra att hunger används som ett vapen för krig och konflikt. I denna essä reflekterar kulturskribenten Kristina Lindquist över den utbredda hungern som vi alla kan relatera till, men lätt glömmer när magen är full.

Programledare: Gunnar Bolin
Producent: Nina Asarnoj