Borisova-Ollas 2:a symfoni ”Labyrinths of Time”

Här finns inget ljud
Tiden. Pulsen. Minnet. Det är tre nyckelord som genomsyrar Victoria Borisova-Ollas andra symfoni Labyrinths of time. Göteborgs symfoniker uruppför verket och spelar mer rysk musik.

Med ryske dirigenten Andrej Borejko på pulten bjuder Göteborgs symfoniker på en rysk helkväll med musik från tre århundraden. Först ut är Alexander Glazunovs Konsertvals nr 1, en böljande historia från 1893 som befäster Glazunovs begåvning för orkestrering.

Därefter blir skuttet till 1967 stort, både musikaliskt och tidsmässigt. Det är en åldrande Sjostakovitjs, märkt av sjukdomar, som skriver musiken. Han hade bland annat fått en hjärtattack året innan och tvingades även att sluta spela piano. Hans andra violinkonsert är mörk och samtidigt vacker. Solist är israeliske Vadim Gluzman som i konserten spelar på en unik Stradivariusviolin. Den är en av de finaste av alla Stradivarius kvar i världen och har ägts av Leopold Auer, violinisten Jasha Heifetz lärare, grundare av den ryska violinskolan. Violinen har en bred tonpalett och ljudet projiceras vida omkring. Stråkmusikerna i Göteborgs Symfoniker var som besatta och kunde inte prata om annat än hans violin.

Victoria Borisova-Ollas skrev sin andra symfoni under 2015 och 2016. Hon har funderat en hel del på tid och minne och ”Labyrinths of Time” handlar alltså om hur vi minns det förflutna.

”Tiden har alltid en puls, och därför är den nära besläktad med musiken. Hjärtat slår snabbare eller långsammare medan stumfilmens korta episoder rullar fram och tillbaka huller om buller. Vi minns, vi andas, vi existerar”, säger Victoria Borisova-Ollas.

Andra delen av konserten ägnas åt musik av Göteborgsbaserade tonsättaren Martin Skafte. Pianisten Jonas Olsson uruppför hans 12 Preludier för piano, bok 1. Musiken kretsar, precis som Borisova-Ollas symfoni, kring minnet. Närheten eller avståndet till minnen är det centrala temat i preludierna och den gemensamma nämnaren mellan satserna. I Preludier har Martin Skafte inspirerats av Claude Debussys Preludieböcker från 1910 och 1913. Men Martin Skafte går sin egen väg, så småningom allt längre från Debussy.

Göteborgs symfoniorkester. Solist: Vadim Gluzman, violin. Dirigent: Andrey Boreyko.

1. Alexander Glazunov: Konsertvals 1
2. Dmitrij Sjostakovitj: Violinkonsert nr 2
3. Victoria Borisova-Ollas: Symfoni nr 2, ”Labyrinths of Time”

Konsert från 20 september 2017, Göteborgs konserthus.

Konsert med Jonas Olsson, piano.
Martin Skafte: 12 Preludier, bok 1.

1. På väg hemåt
2. Till och från
3. Dimman har många röster
4. Och vintern var ovanligt lång
5. Linjer och tidslinjer
6. Ni är inget utan mig!
7. Det återfunna minnet
8. Förväntansfullt
9. Ska vi leka?
10. Svaga band
11. Ett välkommet avbrott
12. Inte idag

Programledare: Britta Svanholm Maniette och Per Lindqvist 
Producent: Urban Hägglund

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.06
  Göteborgs symfoniker (ork), Andrey Boreyko (dir) - Konsertvals nr 1
  Kompositör: Alexander Glazunov
 • 19.18
  Göteborgs symfoniker (ork), Andrey Boreyko (dir), Vadim Guzman (vl) - Violinkonsert nr 2
  Kompositör: Dimitrij Sjostakovitj
 • 19.54
  Göteborgs symfoniker (ork), Andrey Boreyko (dir) - Symfoni nr 2
  Kompositör: Victoria Borisova-Ollas
 • 20.26
  Jonas Olsson (pi) - Preludier för piano, bok 1 nr 1-6
  Kompositör: Martin Skafte
 • 20.41
  Jonas Olsson (pi) - Preludier för piano, bok 1 nr 7-12
  Kompositör: Martin Skafte