Aborträtten, protesterna och pandemin

40 min
I Polen fortsätter demonstrationerna mot den hårdare abortlagen. Samtidigt går flera länder i Europa åt andra hållet och lättar på abortreglerna under coronapandemin.

EU befinner sig i kris sedan Polen och Ungern under måndagen lagt in veto mot både återhämtningsbudgeten och coronapaketet på 750 miljarder euro. Detta i protest mot att man vill koppla utbetalning av EU-pengar till rättsstatens principer.

Polen har anklagats – både på hemmaplan och internationellt – för att urholka rättsstaten och domstolarnas oberoende och just nu pågår demonstrationer runtom i landet mot att författningsdomstolen slagit fast att abort av foster med allvarliga skador strider mot konstitutionen.

På andra platser i Europa har man däremot rört sig åt andra hållet under de senaste åren vad gäller aborträtten. För två år sedan legaliserades till exempel aborter i Irland efter en folkomröstning där.

Samtidigt försvårar coronapandemin tillgången till aborter runtom i Europa, något som vissa länder försöker åtgärda genom att tillåta medicinska aborter i hemmet som utförs med tabletter.

Europapodden handlar denna vecka om aborträttens framtid i Europa.

Medverkande: Susanne Palme, Ekots EU-kommentator, Lubna El-Shanti, Östersjökorrespondent och Daniel Alling, korrespondent i London.

Programledare: Stephanie Zakrisson

Producent: Nathalie Rothschild

Tekniker: Joel Löf