Vad händer med svensk film nu?

54 min
Vi närmar oss slutet på ett år av uppskjutna biopremiärer. Hur påverkar det filmbranschen? Och har svensk filmpolitik fastnat i en evig jämställdhetsdebatt?

Kommer den nya 8-personersgränsen att gälla även sittande publik? Måste alla biografer slå igen då, så här strax innan mellandagspremiärerna? Vad betyder det för branschen? Vi hör Pia Grünler (SF Studios), Jakob Abrahamsson (Nonstop Entertainment) och Eva Esséen (Triart) i P1 Kultur.

HAR FILMINSTITUTET KÖRT FAST?

Svenska Filminstitutets fokus på jämställdhet och mångfald i filmproduktionen har skapat debatt under hösten. Samtidigt ser allt färre svensk film på bio, och nu riktas avgångskrav mot institutets VD Anna Serner. Kulturredaktionens filmkritiker Emma Engström har talat med både kritiker, tillskyndare och direktören för det hela.

FILMFESTIVAL TROTS ALLT

Stockholms internationella filmfestival pågår - trots allt - för fullt. Bland de filmer som visats finns Gomorra-regissören Matteo Garrones nya filmatisering av Pinocchio och Tryffeljägarna - en film om en av de mest hemliga delarna av Italiens matkultur. Hör regissörerna bakom dem - och den levande legenden Martin Scorsese, mottagare av festivalens lifetime achievement award.

ESSÄ

Författaren och kulturskribenten Elin Grelsson Almestad reflekterar över de "starka berättelsernas" oförmåga att leda till förändring.

Programledare: Roger Wilson
Producent: Mårten Arndtzén

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.05
  Cris Gera - Chema Zimbabwe
  Kompositör: Cris Gera
 • 13.07
  Cris Gera - Mazerimi
  Kompositör: Cris Gera
 • 13.08
  Cris Gera - Dollar
  Kompositör: Cris Gera
 • 13.09
  Cris Gera - Unity
  Kompositör: Cris Gera
 • 13.11
  Cris Gera - Piteå för alla
  Kompositör: Cris Gera