Att bygga en hjärna

50 min
Hjärnan kallas vårt mest komplexa och mystiska organ. EU har nu satsat en miljard euro på ett stort forskningsprojekt som man hoppas ska leda till en datorsimulering av hjärnan. Det skulle kunna ge en fördjupad förståelse om sjukdomar som ADHD och depression. Projektet ställer många frågor på sin spets, kan en sådan här datorsimulering till exempel bli medveten? I veckans Kropp & Själ diskuterar vi "The human brain project" och djupdyker även i några upptäckter som förändrat vår syn på hjärnan.

Filosofen Kathinka Evers ska studera den etiska delen av "The human brain project". Frågan är om man kan göra vilka experiment som helst på en simulerad hjärna.

Även USA är i gång med ett liknande jätteprojekt, vem hinner först och vad kan de här mastodontprojekten egentligen kan leda till?

Även om många frågor kvarstår så har kunskapen om hjärnan blivit allt större de senaste åren. Vi gör nedslag i några viktiga upptäckter som förändrat synen på vår kanske mest komplicerade kroppsdel. Gäster i studion; Henrik Zetterberg och Mikael Landén vid Sahlgrenska akademin och Miia Kivipälto, Karolinska Institutet.