Naturmorgonåret 2020

95 min
I årets sista Naturmorgon blickar vi tillbaka på 2020. Ett år då naturens kraft och glädje varit viktig för så många. Vi får möta bergfinkar, gnagare, hallonblom och lunglav. Programledare: Jenny Berntson Djurvall.

Så här års är det dags att knyta ihop säcken och blicka tillbaka på året som gått.

Ett svårt år på så många sätt.

Men också ett år då naturen varit kanske viktigare än någonsin. Närnaturen och nationalparkerna har lockat ut både redan naturfrälsta och nyfrälsta, och 2020 års naturord hos lyssnarna är bland annat återhämtning, utväg, vandra och karantrell.

Många har arbetat hemifrån och vi ringer upp Sofia Hallerbäck i Karlstad som i mars gjorde lunchrasterna till fågelskådarturer. Har hon fortsatt med den nya hobbyn?

Men vi minns också annat från 2020. Som att luften var tjock av bergfinkar på sina håll i Skåne i januari. Vi möter de miljontals fåglarna vid deras sovplats.

En riktig höjdpunkt för oss på redaktionen 2020 var Fågelsångsnatten - åtta timmars direktsänd fågelsångsradio. Vi får återuppleva hur det lät när trädpiplärkorna sjöng in våren vid Hornborgasjön.

Men vi möter också Emma Enfjäll som är passionerad lavälskare, Jessika Berglund som samlar på naturfynd och Berit Berglund som får oss att se hallonblommornas skönhet. Och så följer vi med forskaren Frauke Ecke ut för att få reda på varför det varit ett sådant gnagarår i södra Sverige.

På en brygga i Bohuslän stiftar vi bekantskap med färgstarka sjöstjärnor som kan fälla ut magsäcken eller släppa ägg ur armhålan.

Och veckans kråkvinkel är specialskriven just för den här dagen. Det är ju annandagen och Thomas Öberg berättar om de tillfällen han önskat att det vore just en Annan Dag.

Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Musik som spelats i avsnittet

 • 06.26
  Rebecka Törnqvist - Det Är En Ros Utsprungen (III)
  Album: Jul I Folkton
  Bolag: Amigo
 • 06.26
  Digiffects Sound Effects Library - Crane Bird Version 1
  Album: Bird Sounds
  Bolag: Hot Ideas 2016