Olas 16-åriga dotter dog i en skoterolycka

29 min
Nyårsdagen 2012 får Ola Engström beskedet att hans dotter avlidit i en skoterolycka. Ella har nyss fyllt sexton och pappa Ola Engström skyndar nu hem från nyårsfirandet Stockholm. Början på en lång resa.

Sista gången de talades vid var på nyårsaftons natt när de önskade varandra gott nytt år. På eftermiddagen 1 januari blir Ola uppringd av polisen, som berättar att hans dotter varit med om en olycka och är på väg till sjukhuset.

Ola, hans sambo Anna och deras gemensamma dotter packar sina väskor samtidigt som de försöker boka om sina flygbiljetter. De vill ta sig hem till Luleå så fort det bara går.

– Men ungefär en timme senare, jag tror att klockan var fyra. Då ringer Ellas mamma och säger att hon är död.

Det har snart gått nio år sedan Ella dog. Och även om saknaden efter henne är stor, så kan Ola också glädjas åt minnen av sådant som han och Ella delat. Som när de fick se sin gemensamma idol Lars Winnerbäck uppträda på Cirkus i Stockholm den sista vintern.

– Sen på hotellet så analyserade vi konserten: De nya låtarna och tjejen som spelade trummor. Det är ett otroligt fint minne, säger Ola.

Han har också, sedan Ella dog, bearbetat sina känslor av sorg och saknad genom att skriva egen musik. I låten 1375 steg beskriver han promenaden till Ellas grav, som ligger nära familjens hus i kyrkbyn i Luleå.

– Hon finns med mig hela tiden i replokalen, i studion, hemma i soffan när jag komponerar.

Musik som spelats i avsnittet

 • 11.04
  Torbjörn Ömalm - Hauta
  Kompositör: Torbjörn Ömalm
  Bolag: Saajon Musiikki
 • 11.06
  Olafur Arnalds - Brot
  Kompositör: Olafur Arnalds
  Bolag: Mercury Kx
 • 11.09
  Mogwai - Portugal
  Album: Les Revenants
  Kompositör: Mogwai
  Bolag: A Rock Action
 • 11.15
  Torbjörn Ömalm - Hauta
  Album: Muutos: Short Letters to Unknown Recipients
  Bolag: Saajon Musiikki
 • 11.30
  Ólafur Arnalds - brot
  Album: re:member
  Bolag: Decca Music Group Ltd.