Hur sjunger vi smittsäkert i jul?

40 min
För en tid sedan tog ett forskarlag i Lund fram en rapport som undersökt hur virus sprids när man sjunger. Vilka låtar är säkrast ? Dessutom - Kan 13-åringar själva hantera bokningen av covid-test?

För många är sång ett viktigt inslag i julfirandet, både när det gäller eventuella snapsvisor och julsånger. För en tid sedan publicerade ett forskarlag i Lund en rapport som undersökt hur corona-viruset sprids när människor sjunger. Det visade sig att det spelar roll hur starkt vi sjunger men även att en del konsonanter är värre än andra. Idag reder vi ut alla detaljer, kommer Thomas börja sjunga på ett annat sett nu? Vi gästas av Jakob Löndahl forskare i aerosolteknologi vid Lunds Universitet.

I lördags berättade regeringen att man hoppas att den nya pandemilagen som var tänkt att börja gälla i mars kanske kan bli verklighet redan i januari. Hur snabbt är det möjligt att stifta en ny lag undrar vi? För att få svar på det har vi bjudit in Johan Welander, kammarsekreterare vid Centralkansliet.

När en ung människa fyller tretton är han eller hon själv ansvarig för att sköta sina kontakter med vården och det här gäller även när ett corona-test ska beställas. Vad gör en förälder till en trettonåring som inte vill boka ett test? Medverkar gör Sofie Zetterström affärsområdeschef från Vårdguiden och Matilda Wallin, sjuksköterska på Gottsundaskolan.

Programledare: Louise Epstein 
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Maria Bertell
Research: Deniz Merdol

Musik som spelats i avsnittet

 • 15.08
  Klarup Pigekor - Vor sol er bleven kold
  Album: 18 Danish Songs - Den blå anemone - årets sange i arrangement af John Høybye
  Bolag: Point Records
 • 15.42
  Rikard Nordraak - Ja Vi Elsker Dette Landet
  Marius Skjölaas, Christiania Mannskor
  Something Blue
  Textförfattare: Björnstjerne Björnson
  Etikett: Lawo Classics
 • 15.42
  Marius Skjölaas & Christiania Mannskor - Ja Vi Elsker Dette Landet
  Album: Something Blue
  Kompositör: Björnstjerne Björnson & Rikard Nordraak
  Bolag: LAWO CLASSICS