Best of Nordegren & Epstein 24 december 2020

40 min
Thomas och Louise är lediga och därför bjuder vi er på ett klippt avsnitt med några höjdpunkter från den gångna hösten. Idag om bland annat hundmänniskor, viking fighting och Karl X Gustav.

Under året har allt fler valt att skaffa hund. Krönikören Hugo Rehnberg är bara en av flera skeptiker som uttalat en önskan att göra upp med sitt förakt för våra fyrfota vänner. Men går det att omvända en hundhatare? Hundälskaren och författaren Göran Greider gästar tillsammans med Hugo Rehnberg.

Under hösten har vi pratat mycket om rovdjursproblematiken för våra fårbönder. Även Thomas har problem med rovdjuren när hans höns en efter en försvinner. Allt från rovfåglar till minkar smyger in i hägnet. Thomas beskriver det som en massaker. Hur ska han gå till väga för att skydda de sista kycklingarna? För att få hjälp ringer vi upp Jirka Bärnlund Fors, ordförande i svenska lanthönsklubben.

Thomas har alltid undrat över Karl X Gustavs tåg över stora Bält 1658. Hur vågade han kliva över isen med sina soldater? Hur har vädret påverkat stora historiska händelser? Vi gästas av Cecilia Düringer, gymnasielärare och poddprogramledare i Historiska väder och Michael Tjernström, professor i meteorologi vid Stockholms universitet.

Programledare: Thomas Nordegren, Louise Epstein.

Producenter: Ulrika Lindqvist, Maria Bertell och Niklas Runsten.

Musik som spelats i avsnittet

 • 15.17
  Gösta Jonsson med sin orkester - Ingen rädder för vargen här
  Album: Det var bättre förr Volym 1b 1931-1935
  Bolag: UMG - Universal Music AB
 • 15.25
  Wardruna - Fehu
  Album: Yggdrasil
  Bolag: Indie Recordings