Medieombudsmannen avslöjade fler uppgifter än klandrad tidning, Annonsliknande hyllningsartikel i KVP, BBC i blåsväder för Dianaintervju

35 min
Medieombudsmannen publicerade fler uppgifter än klandrad tidning. Kvällspostens annonsliknande hyllningsartikel om det stora svenska möbelvaruhuset. BBC i blåsväder för en 25 år gammal intervju.

Medieombudsmannen avslöjade mer detaljer än fälld tidning
För sex veckor sedan fällde Medieetiska nämnden och Medieombudsmannen en publicering i Västerbottens-Kuriren om kränkningar mot en elev på en grundskola.

Tidningen hade anonymiserat båda eleverna och vilken skola det gällde, men enligt nämnden var rubriken för hård och det var inte förenligt med god pressetik att vårdnadshavaren till den anklagade eleven inte fått komma till tals.

Det här är en historia som rymmer många aspekter av medieetik. Faktiskt inte bara hos VK utan även på medieombudsmannens egna sajt.

Reporter: Johan Cedersjö. 


Annonsliknande IKEA-artikel i Kvällsposten
Kvällsposten publicerade för en vecka sedan en lång artikel som närmast kan beskrivas som en ren hyllningskör till Ikeas arbete med att anställa unga vuxna.

Det var filmer, det var lovord från anställda och det var i det närmaste totalt okritiskt.

Vår reporter Tonchi Percan läste artikeln och frågar sig om det här är betalt av IKEA eller om det är en redaktionell nyhetstext.


BBC i blåsväder över 25 år gammal intervju
Det har kallats årtiondets scoop och den mest betydelsefulla kungahusintervjun som någonsin gjorts. I år är det 25 år sen BBC intervjuade prinsessan Diana i vad som skulle komma att bli ett historisk tv-ögonblick.

I den öppenhjärtiga intervjun berättar Diana om psykiska problem, om äktenskapet med prins Charles och deras otrohetsaffärer.

Men nu har en debatt om intervjun återigen seglat upp och blivit en toppnyhet i brittisk press.

Det är en riktig spionhistoria med påstådda mörkläggningar, en återfunnen handskriven lapp och förfalskade dokument.

Reporter: Erik Petersson.

Musik som spelats i avsnittet

 • 11.04
  Steely Dan - Hey Nineteen
  Album: Citizen
  Kompositör: Walter Becker, Donald Fagen
  Bolag: Mca Records
 • 11.06
  Martin Horntveth - Estonia
  Kompositör: Martin Horntveth
  Bolag: Drabant Music
 • 11.29
  The City Of Prague Philharmonic Orchestra - Atonement - Elegy For Dunkirk
  Album: Cult Cuts
  Bolag: Silva Screen Records