Gizem Erdogan! Mats Jonsson! Isabella Rossellini! Greta Garbo!

54 min
Ingen paltkoma efter jul - en stjärnspäckad fredag i P1 Kultur när Roger Wilson sänder sista programmet innan korrespondentjobb i New York tar vid.

Vi pratar med Gizem Erdogan. Finns det någon ände på hennes framgångar just nu? "Kalifat", "Kärlek och anarki" och nu i januari börjar nya SVT-serien "Tunna blå linjen" där hon spelar polisen Leah. Serien är ett drama om unga poliser i Malmö, deras vardag på jobbet och privat. Det pratas redan nu om serien bland oss som fått tjuvkika. En av seriens skapare, Cilla Jackert, berättar mer om hur man skapar något gripande av detta ämne.

Serieskaparen Mats Jonsson flyttade efter många år i Stockholm tillbaka till Ådalen. Mats Jonsson slog igenom med sin serie om livet på Skånegatan som ung indie-migrant i Stockholm på åttiotalet med "Hey Princess". Sen dess har mycket hänt, flera serieverk har kommit ut och han ägnar sig allt mer åt att skildra marginaliseringen av landsbygden. Joakim Silverdal mötte honom.

Idag har filmen Helmut Newton: "The bad and the beautiful premiär". Lisa Bergström stämde digital träff med Isabella Rossellini som var en av Newtons modeller. Kanske kvinnobilden som lyftes då inte skulle funka idag, säger hon.

Mårten Blomkvist har gjort dagens Klassikern: idag om filmen Ninotschka från det rikliga filmåret 1939. I rollen som en barsk kvinna på besök i Paris och som vill förkunna kommunism ser vi Greta Garbo i denna lätt romantiska komedi.

Mikael Timm har funderat över händelserna i USA där Trumps anhängare kuppartat tog sig in i Capitolium. Vad visade de bilderna som kablades ut till världen?

Programledare: Roger Wilson
Producent: Minna Grönfors

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.27
  Popsicle - Hey Princess
  Album: The Good Side Of
  Bolag: WM Sweden
 • 13.45
  ALAIA - Blue Velvet
  Album: YOU
  Bolag: 1512420 Records DK
 • 13.48
  Ttes Raides - Les Autres
  Album: Banco
  Bolag: Warner Music
 • 13.52
  The Good Germans - Garbo Laughs!
  Album: Translation
  Bolag: 1358995 Records DK