När konst blir musik

54 min
Det handlar om växelverkan mellan konst och musik i dagens P1 Kultur. Vi möter jazz-saxofonisten Per Thornberg som skapade fem kompositioner under 2020 där han utgått ifrån och försökt att i musik återge fyra svenska konstnärskap.

Arkitektur

Sanatoriet i Pemar utanför Åbo i Finland från 1932 ses som ett av arkitekten Alvar Aaltos viktigaste verk, och klassas som en av funktionalismens riktiga pärlor.

Den byggdes under en tid då funktionalismens idéer flätades samman med den tidens medicinska idéer om hur man skulle bota tuberkulos – det handlade för båda om ljus och luft.

Vi följer med kulturredaktionens Katarina Wikars till Pemars glesa tallskog där hon ser Alvar Aaltos vita bygge mellan stammarna och samtidigt funderar över varför TBC var en sjukdom omgärdad av så många romantiska myter.

(Kulturreportaget om Alvar Aalto är en återutsändning från sommaren 2020)

OBS ESSÄ

I dagens Obs reflekterar idéhistorikern Michael Azar över hur vi kan få ihop det POSTUMA livspusslet. Det gör han i den sista delen i veckans essä-serie från OBS, om inledningar och avslut. Idag ska det handla om vad många betraktar som det definitiva avslutet: Döden.

Men i en viktig aspekt ÄR detta inte slutet. För när vi dör tappar vi förmågan att styra berättelsen om våra liv och snacket kan ta vid.

Programledare: Eskil Krogh Larsson

Producent: Saman Bakhtiari

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.07
  Per Thornberg - Lines & Waves
  Album: Lines & Waves
  Bolag: Breakout Records
 • 13.11
  Per Thornberg - The Starter
  Album: The Starter
  Bolag: Strawtown
 • 13.11
  Per Thornberg - Free Tree Flow
  Album: Free Tree Flow
  Bolag: Breakout Records
 • 13.15
  Per Thornberg - The Light
  Album: The Light
  Bolag: Strawtown
 • 13.33
  Cornelis Vreeswijk - Lungsotsblues
  Album: Balladen om flykten
  Bolag: WM Sweden