I klorna på sin partner – om psykisk misshandel i nära relationer

55 min
REPRIS. ”Hur kunde hon bli grundlurad av en pajas?” Christina Herrström fick sitt liv söndertrasat av mannen hon bjöd in i sitt hem. Hade hon kunnat undvika det om hon upptäckt hans psykopatiska drag?

Med hjälp av sina dagböcker har Christina Herrström kunnat kartlägga hur hon blev offer för mannen som hon kallar Ödeläggaren – en man med psykopatiska drag.

Att bli offer för psykisk misshandel leder inte sällan till att den som misshandeln är riktad mot blir fråntagen och berövad sina mest grundläggande behov såsom trygghet, integritet, självkänsla och sociala sammanhang. Men det sker sällan över en natt – nedbrytningen av en människa sker successivt.

Psykologen Anna Bennich betonar vikten av att det kan hända precis vem som helst.

– Eftersom det är så pass skambelagt och så många som lider av detta i ensamhet och tysthet är det också ett viktigt ämne att lyfta.

Kropp & Själ tittar närmare på hur den successiva nedbrytningen av en människa fungerar och hur en person som utsatts för psykisk misshandel tar sig vidare.

Gäster i studion: Christina Herrström, författare, aktuell med boken Ödeläggaren, Anna Bennich, psykolog med fokus på bland annat att skapa hållbara relationer, Karolina Sörman, forskare i klinisk neurovetenskap på Karolinska Institutet och har forskat på psykopati.
Programledare: Ulrika Hjalmarson Neidemann.
Producent: Shang Imam.

PROGRAMMET ÄR EN REPRIS FRÅN 2020.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.04
  Michael Riesman - The Harts
  Album: Notes On A Scandal
  Kompositör: Philip Glass
  Bolag: Decca
 • 10.23
  Bronisilau Kaper - Gaslight (1944) Main Title & Opening Scene
  Album: Best INGRID BERGMAN Movie Themes
  Bolag: Disques Cinémusique