4/4. Klimatinsikten - Vad vill framtidens klimatforskare? (R)

19 min
Människans inverkan på klimatet är tydlig. Så löd budskapet som FN:s medlemsländer enades om 2013. Slutsatsen är väl belagd, samtidigt återstår mycket att utforska om jordens klimatsystem.

Fjärde och sista delen av Klimatinsikten handlar om varför moln är så svåra att förstå sig på, och vad forskarna letar efter under isen i Antarktis.

Oceanografen Anna Wåhlin reste till Västantarktis och lyckades ta sig fram med båt till den stora Thwaites-glaciären, som brukar kallas Domedagsglaciären eftersom det skulle få så stora konsekvenser för havsnivån om den smälte. Forskarna undersöker hur det går till när varma havsströmmar smälter glaciärisen, och den här gången hade de med sig en obemannad undervattensfarkost.

I programmet hörs: Anna Wåhlin, som är professor i oceanografi vid Göteborgs universitet, Frida Bender, docent och lektor på meteorologiska institutionen på Stockholms universitet, Michael Tjernström, professor i meteorologi vid Stockholms universitet, och meteorologiprofessorn Deliang Chen vid Göteborgs universitet.

Programmet är en repris från 4 feb 2020.

Musik som spelats i avsnittet

 • 12.08
  Derex - How Dare You
  Album: How Dare You
  Bolag: DEREX
 • 12.25
  Chrysanth - Eternal Economic Growth
  Album: Fairy Tales of Eternal Economic Growth
  Bolag: Chrysanth
 • 12.27
  Johann Johannsson - Here, They Used to Build Ships
  Album: Copenhagen Dreams: Music from the Film
  Bolag: NTOV / Cobraside