Framtiden för den fjällnära skogen

96 min
Vad är egentligen fjällnära skog? Och vad innebär förslaget att en halv miljon hektar fjällnära skog ska skyddas? Vi sänder från Vålådalens naturreservat. Programledare: Mats Ottosson.

En halv miljon hektar fjällnära skog ska skyddas, ett 100 mil långt bälte längs hela fjällkedjan. 14 miljarder kronor ska det kosta. Om skogsutredningens förslag blir verklighet.

På lördag finns vår fältreporter Joacim Lindwall i just en fjällnära skog, i Vålådalens naturreservat, för att prata om vad planerna betyder för skogens arter. Däribland människan. Och vad fjällnära skog egentligen är. Varför är den så viktig?

I programmet medverkar bland andra biologerna Linda Spjut och Johan Råghall som inventerat fjällskog i Jämtland inför skogsutredningen, Ola Fransson och Katarina Wiklund från Naturum Vålådalen, Naturvårdsverkets Tommy Ek som varit med och skrivit utredningen samt Bengt Gunnar Jonsson, professor på Mittuniversitet som forskat kring den fjällnära skogen.

Det blir också skidåkning i gnistrande kall snö bland gamla krokiga tallar och smala fjällgranar.

I södra Sverige är det sämre med snön - men många lyssnare har hittat snövita tussar av något som liknar sockervadd i skogen nu kring jul. Är det tomten som tappat skägget? Vi kollar närmare på fenomenet.

Och i veckans kråkvinkel konstaterar Lisa Henkow att vi aldrig kommer att veta allt om universum. Hur skulle det kunna vara möjligt när en enda näve jord är som ett helt universum i sig själv?

Programledare är Mats Ottosson.

Musik som spelats i avsnittet

 • 06.31
  Digiffects Sound Effects Library - Crane Bird Version 1
  Album: Bird Sounds
  Bolag: Hot Ideas 2016
 • 07.52
  Melvyn Chong - Seals, Pt. 15
  Album: New Age Calming Sounds
  Bolag: Plusquam New Age