Sexfesten fick konservativa EU-politikern på fall: Andreas Liljeheden, Bryssel

3:21 min
Utrikeskrönika 9 december 2020.

Bryssel onsdag,

Jag står i en gränd i Bryssels gaykvarter och tittar på en av de stora målningarna som pryder passagens ena väggsida. ”I’m not gay! I just happen to have sexual relationships with men…” säger en hårig man med stort skägg och rosiga kinder framför en rosa bakgrund på målningen.

Han är faktiskt ganska lik den EU-politiker vars karriär fick ett abrupt slut här i gränden för en dryg vecka sedan.

Det är en helt osannolik historia som innehåller dramatisk flykt från polisen, droger, ett gang bang och som sagt en avgående politiker.

För min del började historien med att jag fick ett sms från en källa.

Där fanns en länk till ett inlägg från den ungerska EU-parlamentarikern József Szájer - medgrundare till regeringspartiet Fidesz och nära vän till premiärminister Viktor Orbán.

Bara någon dag tidigare hade han avgått eftersom han tyckte att den dagliga politiska kampen blivit en alltför tung börda och att han citat ”inte kände sig fit för att strida på slagfältet”.

I texten han publicerade två dagar senare, som jag alltså fick på sms, gav han en annan förklaring.

Han hade gjort bort sig. Rejält. Gått på privat fest i strid med Belgiens Corona-restriktioner. Polisen hade knackat på och hittat ecstacy i hans väska.

I texten som jag fick i sms:t försäkrade Szájer att han var helt ren, pillren var inte hans och han hade samarbetet med polisen även om han också åberopat sin immunitet som parlamentariker.

Det visade sig dock senare att detta inte heller var hela sanningen. Faktum är att han hade försökt fly ut genom ett fönster och klättrat ner i gränden via ett stuprör men att han hade skadat sig på kuppen och polisen hade haffat honom.

Att han satt sin hälsa på spel för att fly berodde sannolikt inte på att han ville undvika 250 euro i böter vilket brott mot Coronarestriktionerna i Belgien kan ge. Utan snarare på festens karaktär. Det var en intim tillställning, helt enkelt en sexfest för män.

Vem en politiker träffar och vad han eller hon har för sig privat är så klart helt upp till honom eller henne. Men för Szájers del innebar det slutet på en lång politisk karriär.

József Szájer var nämligen en tung företrädare i ett parti som verkligen betonar familjekonservativa ideal. Dessutom var Szájer själv en av hjärnorna bakom Ungerns nya konstitution där det numera står att äktenskapet är en förening mellan man och kvinna.

Denna formulering har senare blivit grunden för efterföljande tillägg där man steg för steg har begränsat HBTQ-personers rättigheter i Ungern. Där man till exempel har bestämt att bara heterosexuella par får adoptera barn och man har avskaffat juridiskt erkännande av transpersoner.

Det som bäst beskriver kombinationen av Szájers politiska gärningar och privatliv är nog hyckleri. Och det finns, tycker jag, en viktig lärdom i den här i historien. En lärdom för alla politiker: att leva som man lär. Eller kanske lära som man lever.