Kosovo i fotbollens gränsland: Filip Kotsambouikidis, Stockholm

Stockholm, fredag.
När lottningen till VM-kvalet i fotbolls hölls i måndags fick jag bilder i huvudet på arenor fulla med fans i olika färger, upphetsade kommentatorer som skriker gooooal med oändligt antal o:n och l. Minnen från tidigare mästerskap som jag såg på någon burk-tv under min barndoms somrar i Grekland kom tillbaka.
Jag får erkänna att för min del har magin försvunnit lite sedan dess, och att fotbollen numera spelas utan publik gör den numera nästan otittbar för mig. Låt oss hoppas att det här är en parentes och att kommande mästerskap fortsatt blir skräniga vuvuzela-fester.
För vissa länder är det självklart att kvalificera sig till de stora mästerskapen, för andra, så som Sverige, är det ett önskemål och en realistisk förhoppning – och så finns de andra som aldrig får vara med. Antingen är de för dåliga – eller så erkänns de helt enkelt inte som en nation med rätt att delta.
Fram till nyligen var Kosovo en sådan nation. Sedan man förklarade sig självständigt från Serbien har landet erkänts av de flesta västländer men det är fortfarande många andra som inte gör det, bland annat jättar som Ryssland och Kina.
Det vara bara några år sedan som Kosovo släpptes in i internationella fotbollsförbundet Fifa, och lottningen i måndags, när alla kvalgrupper till VM alltså delas in, satte ljuset på det konstiga gränsland Kosovo trots allt fortfarande befinner sig i.
Till spänningsmusik drogs Kosovo först i grupp A, men där fanns redan Serbien, som på grund av det politiska läget inte får hamna i samma grupp som Kosovo, det har FIFA bestämt. Här finns en begränsning, konstaterade programledare och vips, så flyttades Kosovo till grupp B, med Sverige, Grekland, Spanien och Georgien.
Men också i grupp B är det svårt att bortse från politiken, i den är det bara Sverige som erkänner Kosovos självständighet. Övriga tre länder i gruppen har sina egna, politiska, skäl till tills sina beslut till att inte erkänna Kosovo. I Spaniens fall brukar man säga att skälet är att de har sin egna utbrytarproblematik med exempelvis Katalonien.
Under karate-VM i Madrid 2018 tillät inte arrangören Spanien de kosovanska deltagarna att tävla under sin egen flagga, och därför finns frågetecken om liknande problematik kan uppstå nu. Kosovos fotbollsförbund har konstaterat att Spanien kan, om de vill, begära att spela sin hemmamatch mot Kosovo på neutral mark i stället, men det är oklart om det blir aktuellt.
Att man möter flera, vad ska man säga, inte helt vänligt inställda länder i kvalet har såklart uppmärksammats i Kosovo. Men samtidigt finns en enorm stolthet över landslaget i det fotbollstokiga landet och en förhoppning om att man kan nå sitt första internationella mästerskap någonsin. Räkna med att laget kommer ge allt.