Masha Gessen om att överleva envälde

52 min
Onsdagens scener från Kapitolium när anhängare till Donald Trump stormade kongressen. har chockat många och kändes stundtals mer som fiktion än verklighet i världens största demokrati.

Men en som de senaste fyra åren varnat för att Donald Trump inte skulle respektera den demokratiska processen om han inte blev omvald är journalisten och författaren Masha Gessen.

I boken "Att överleva envälde", som utkommer på svenska på onsdag, försöker Masha Gessen visa hur Trump styrt landet i en autokratisk riktning, och drar paralleller till andra ledare med ambitioner att vara enväldiga, som Rysslands Vladimir Putin och Ungerns Viktor Órban.

Statskupp, protest, terrorism - det som hände i USA:s demokratiska hjärta i onsdags har fått många epitet. Men vad det än kallas så är det varken sista eller första gången som vi kommer att bevittna ett försök till maktövertagande. Ibland skildrat med förskräckelse, ibland mer med en sorts revolutionsromantiskt skimmer. Som i Talkin' 'bout a Revolution titelspåret på Tracey Chapmans debutalbum från 1988 - ett av de verk som lyftes fram när vi för några år sen bad våra lyssnare att berätta om något konstnärligt verk som betytt något särskilt för dem: ett verk som värker.

Melody Farshin har många titlar på sitt cv: bl a ståuppkomiker, debattör och krönikör. I dag kommer hennes andra ungdomsroman Lowkey ut. I den får läsaren återigen följa tvillingarna Ali och Aicha i vardagen i miljonprogramsområdet där de växer upp.

Dagens OBS-essä inleder en kort serie som kretsar kring moral och samtid. Hur ska vi egentligen förhålla oss till etik och moral på 2020-talet?  I den första delen ställs frågor som många av oss nog känner igen: Vad spelar det för roll om jag sopsorterar, blir vegan och slutar nöjesshoppa, när alla andra fortsätter som förut? Ingen alls. Har alltså personligt ansvar spelat ut sin roll i vår tid? Författaren Helena Granström funderar över vad vi har för skyldigheter när vårt beteende inte tycks kunna påverka världen.

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.22
  Tracy Chapman - Behind The Wall
  Album: Tracy Chapman
  Bolag: Elektra Records
 • 13.25
  Tracy Chapman - Talkin' Bout A Revolution
  Album: Tracy Chapman
  Bolag: Elektra Records