Den svenska filmvåren är här!

53 min
Vilka filmer kommer att ha premiär den här våren och hur påverkas utbudet av pandemin? P1 Kultur har svaren!

När dagens program drar igång har Svenska Filminstitutet precis avslutat sin presentation av hur våren kommer att arta sig – vilka filmer har premiär och hur kommer de att kunna ses? Kulturredaktionens filmkritiker Lisa Bergström och Björn Jansson medverkar för att berätta om vad vi har att vänta och vad om kan bli vårens höjdpunkter.

Dessutom, det har varit Franska filmdagar och Björn Jansson fick tillfälle att intervjua flera av de regissörer vars filmer visades under festivalen. Han fick bland annat en pratstund med den kände filmskaparen François Ozon om den nya filmen ”Sommaren 85” som delvis är baserad på Aidan Chambers roman ”Dansa på min grav”.

DE NOMINERADE BÖCKERNA TILL ROMANPRISET 2021

I dag avslöjar vi också vilka fyra romaner som är med och slåss om utmärkelsen Sveriges radios Romanpris 2021! Som vanligt är det en Lyssnarjury som väljer vilken roman som ska tilldelas priset – ett pris som delas ut för 28:e gången i rad!

I år hämtas lyssnarjuryns medlemmar från fyra bokcirklar i Sörmland och Uppland och 23 april tillkännages vinnaren i P1s Litteraturgala.

DEMONPRODUCENTEN PHIL SPECTOR

En producent-ikon har gått bort, Phil Spector, 81 år gammal. Han dog i fängelse, 2009 dömdes han till ett 19-årigt fängelsestraff för mordet på skådespelaren Lana Clarkson 2003. Phil Spector låg bakom det så kallade "wall of sound" – vad innebar det? Kulturjournalisten Andres Lokko är med i P1 Kultur för ett samtal om Spectors betydelse för populärmusiken.

DAGENS OBS-ESSÄ

Litteraturvetaren och skribenten Maja Andreasson reflekterar över dörren som symbol och verklighet.

Programledare: Gunnar Bolin
Producent: Maria Götselius

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.37
  The Ronettes - Be My Baby
  Album: Dirty Dancing (Legacy Edition)
  Bolag: RCA/Legacy
 • 13.42
  Ike & Tina Turner - River Deep, Mountain High
  Album: Wall of Sound: The Very Best of Phil Spector 1961-1966
  Bolag: Legacy Recordings
 • 13.46
  John Lennon - Imagine
  Album: Power To The People - The Hits
  Bolag: Parlophone Catalogue