Kommer framtidens plogbilar vara självkörande?

40 min
Louise har trots tveksamt väglag med snö och is fortsatt cykla till jobbet vilket har fått henne att fundera över snöröjning. Hur snöröjer man på bästa sätt? Är svaret självkörande plogbilar?

För några dagar sen berättade kungaparet att de nu har vaccinerat sig mot Covid-19, något som väckt starka reaktioner både positiva och negativa. Idag har vi bjudit in filosofiprofessorn Torbjörn Tännsjö för att diskutera vaccinationsprioriteringar. Vilka undantag från Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning kan vara etiskt berättigade?

Louise har tänkt mycket på snöröjning nu när hon trots det tveksamma väglaget cyklar till jobbet. Hur skulle den kunna bli bättre? Skulle självkörande fordon en lösning som kan snöröja när som helst på dygnet? Eller finns det ännu bättre sätt? Vi gästas av snöröjaren Eskil Nordenborg och Viveca Wallqvist, senior forskare som har forskat på självkörande snöröjningsmaskiner.

Närsyntheten i världen ökar. Vad beror det på? Är möjligt att minska risken för närsynthet hos barn genom omfattande utevistelser? Ögonforskaren Rune Brautaset medverkar för att berätta mer.

Programledare: Louise Epstein

Bisittare: Hélène Benno

Producent: Ulrika Lindqvist

Research: Julius Bäckman

Musik som spelats i avsnittet