Porrmässan – musikverket som gjorde skandal

Här finns inget ljud
Dödsmässan i Berwaldhallen orsakar demonstrationer, bombhot och moraldebatt. Musiker hoppar av, försök görs att stoppa föreställningen och kompositören Sven-David Sandström får gå under jorden.

I mitten av 70-talet beställer Sveriges Radio ett musikverk av poeten Tobias Berggren och den då okände tonsättaren Sven David Sandström. Åren går och när Berggren och Sandström kommer tillbaka har de komponerat ett jätteverk. De kallar det en dödsmässa för de barn som dog i förintelselägren. Musikverket är för två körer, barnkör, stor symfoniorkester och fyra operasolister. I mässan iscensätts våldtäkter på barn, med citat hämtade från porrfilmer, parodier på kristna texter blandat med snapsvisor.

Under repetitionerna av verket vill representanter för både politiska partier och frikyrkan stoppa uppsättningen, musiker hoppar av och föräldrar till barn i barnkören förbjuder barnen att vara med. Berwaldhallen bombhotas och kompositören får gå under jorden.

Sven-David Sandströms ”Requiem, De ur alla minnen fallna” kommer att bli det dyraste verk som Sveriges Radio någonsin beställt, ett verk som både gjorde skandal och succé. Det har aldrig uppförts igen.

Sven-David Sandström, en av Sveriges mest kända tonsättare, gick bort i juni i år 2019 innan dokumentären var färdig.

Reporter: Märta Myrstener
Producent: Håkan Engström
Slutmix: Elvira Björnfot

Programmet sändes första gången i september 2019 i P1 Dokumentär.

Musik som spelats i avsnittet

 • 12.03
  Sven-David Sandström - Requiem
  Leif Segerstam, Radiosymfonikerna (Stockholm), Marianne Mellnäs, Birgitta Svendén, Esaias Tewolde-Berhan, Mikael Samuelson, Radiokören (Stockholm), Kammarkören (Stockholm), Radiosymfonikerna (Stock...
  Requiem
  Textförfattare: Tobias Berggren
  Etikett: Caprice