Lars Vilks och yttrandefrihetens gränser

54 min
Lars Vilks lever sedan 2010 med ständigt livvaktsskydd. Sedan en tid pågår en konflikt med Polisen om gränserna för Vilks rörelsefrihet. Vem har rätt? Och är garantierna för yttrandefriheten starkare i Danmark?

Sedan sommaren 2020 har Lars Vilks oenighet med sina livvakter varit föremål för offentlig debatt. Flera debattartiklar och ett par upprop - ett av dem undertecknat av sju före detta ordföranden för Publicistklubben - har uttryckt stöd för Lars Vilks och hans rätt att leva ett normalt liv, trots hotet emot honom. Polisen har hittills varit förtegen, men nu säger skånepolisens Petra Stenkula till P1 Kultur att de strängare restriktionerna är motiverade av en ökad hotbild. Vår reporter Mårten Arndtzén har också talat med Lars Vilks själv och två personer i Danmark som lever med livvakt: journalisten Flemming Rose och politikern Naser Khader. Ingen av dem känner igen de svårigheter Vilks vittnar om.

TRUMP EFTER TWITTER ELLER TWITTER EFTER TRUMP?

Vilka nya sociala forum står till buds när världens techföretag gör allt för att försvåra tillgången till alternativa plattformar. Apple har plockat bort ”Parler” från App Store och Amazon har förbjudit den i sin molntjänst. ”Parler” är den tjänst dit många av Trumps följare vänt sig sedan han stängts av från Twitter. Var går yttrandefrihetens gränser på Internet och kommer regelverken att förändras när sociala medier har blivit den fjärde statsmakten? Hör Linus Larsson, techreporter på Dagens Nyheter och Ulrika Knutson, författare och tidigare ordförande i Publicistklubben.

TECKNADE JÄTTEBJÖRNLOKOR, OLJESKADADE FÅGLAR, FLADDERMÖSS OCH SOLDATER

En av Sveriges bästa tecknare har hon kallats, Ann Margret Dahlquist-Ljungberg som levde mellan1915-2002. Ödmjukt och ursinnigt tecknade allt hon såg, jättebjörnlokor, oljeskadade fåglar, fladdermöss och soldater. Och hon var också författare och aktivist, engagerade sig mot atombomben och kärnkraften. I nästan hela sitt vuxna liv bodde hon tillsammans med sin man konstnären Sven Ljungberg i Ljungby i Småland där man kan se hennes verk på Ljungbergmuseet.

OBS-ESSÄN OM MORAL OCH ANSVAR I VÅR TID

I en värld med allt fler robotar och automatiserade redskap och fordon, så uppstår situationer där etiska avgöranden lämnas till programmering. Algoritmerna fattar besluten enligt en mall som bestämdes för länge sedan. Skribenten och ingenjören Christina Gratorp reflekterar över vad som händer med etiken när framtiden är låst.

Programledare: Cecilia Blomberg
Producent: Nina Asarnoj