Vilken kompetens krävs för att få vaccinera någon?

40 min
Vad behöver man kunna för att vaccinera på ett patientsäkert sätt? Ingripandepolisers vardag skildras i ny SVT dramaserie. Vi möter uppfinnaren bakom "fuktupptagande skoinlägg av engångstyp".

En av de hetaste frågorna just nu handlar om tempot i vaccinationen mot covid-19. Skulle det kunna gå fortare? Snart kommer mer vaccin att anlända till Sverige och frågan är vad behöver man kunna för att vaccinera på ett patientsäkert sätt? Skulle det vara möjligt att snabbt lära upp människor utan sjukvårdsutbildning? Ragnhild Karlsson från vårdförbundet hjälper oss att reda ut.

På söndag har dramaserien ”Tunna blå linjen” premiär på SVT. Serien handlar om grupp ingripandepolisers vardag i Malmö. Och det som skildras är inga spektakulära mordfall utan det dagliga slitet med försvunna personer, lägenhetsbråk och narkotikahandel. Idag ska vi prata med manusförfattaren Cilla Jackert om varför hon valde bort det spektakulära. Vi har också bjudit in polisförbundets ordförande Lena Nitz. Tror hon att serien kommer få fler med rätt kompetens att söka till polisutbildningen?

Och så är det premiär för vår nya serie, UPPFINNARNA, där vi intervjuar svenska privatpersoner som har det gemensamt att de har fått patent för en uppfinning. Idag möter Karin Bergman, kvinnan bakom uppfinningen "fuktupptagande skoinlägg av engångstyp".

Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Maria Bertell
Research: Deniz Merdol

Musik som spelats i avsnittet

  • 15.10
    Carola - Blott en dag
    Album: Blott En Dag
    Bolag: BMG, Rival