Historien om aquafaba och hur du bakar perfekta veganska kakor

30 min
Kakors enda syfte är att vara dekadenta, lyxiga och goda, säger Karolina Tegelaar, bakboksförfattare, lärare och forskare. Hon har ägnat tio år åt att lyckas med vegansk bakning.

Hon beskriver sig själv som kakperfektionist och accepterar inga tråkiga eller äckliga kakor. Men det har veganer fått göra i decennier. Ätit svampiga sockerkakor som påminner mer om pannkaka eller tårtbottnar som inte går att skära i. Orsak: det är klurigt att ersätta komjölk, smör och ägg med ickeanimaliskt, internet är fullt av recept som inte funkar och dessutom har acceptansen för misslyckade kakor varit för stor. Nu är det slut på det! I många år har Karolina studerat, verifierat, testbakat, justerat och provsmakat alla kakor du kan tänka dig i jakten på de perfekta veganska recepten. Svårast att ersätta är helt klart ägget.

– Ägg har så många funktioner. Det binder, lyfter och bildar skum, säger Karolina.

Så kom upptäckten av aquafaba, alltså vätskan som burkbönor ligger i. Den kunde vispas fluffig precis som ägg. Nu kunde man göra maränger utan ägg! Karolina Tegelaar tog fram den perfekta ration mellan aquafaba och socker, men fortsatt sedan vidare till sitt stora huvudbry: att få till en perfekt sockerkaka utan ägg. För, om man vispade ner fett i hårt vispad aquafaba hade kakan en tendens att kapitulera och sjunka ihop.

Efter hundra provsmakningar kom hon på hur hon skulle göra. Och hon dela sin upptäckt direkt på sociala medier.

– Tänk ifall jag dör i morgon? Det första jag gör när jag gör en stor upptäckt är få ut det, så det inte går förlorat.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.08
  Mawillies - Khuzwayo
  Album: Intwenjani
  Bolag: Universal Music (Pty) Ltd.
 • 10.24
  Johnny Moore'S Three Blazers - Be Cool
  Album: Masterpieces Presents Johnny Moore's Three Blazers: 10 Greatest Blues Hits
  Bolag: Masterpieces - Blues
 • 10.32
  David Bowie - Let's Dance
  Album: Feel Good 80's
  Bolag: Sony Music