Så ska du tänka om vaccinerna om du är allergisk

20 min
De hittills godkända mRNA-vaccinerna mot corona har i ett fåtal fall kunnat ge kraftiga allergiska reaktioner. Än så länge vet inte forskarna varför, men det kan handla om emulgeringsmedlet PEG.

De som tidigare har haft en allergisk reaktion mot PEG bör därför tala med sin läkare före vaccinering, säger Caroline Nilsson, som är en av Sveriges främsta experter på kraftiga allergiska chocker, så kallad anafylaxi.

Polyetylenglykol, PEG,finns i många produkter, allt från hudkrämer till schampo, och de flesta tål ämnet väl.

PEG är en av de tre beståndsdelarna av mRNA-vaccinerna som nu finns i Sverige.

Till största delen består vaccinen av själva ritningen, mRNA, som skapar en reaktion så att kroppen drar igång en produktion av antikroppar mot viruset. Men ritningen hålls samman av en fettbubbla, lipider. De i sin tur hålls samman av ett emulgeringsmedel PEG, polyethylenglykol.

Ett fall på 100 000 har rapporters få en kraftig överreaktion av mRNA-vaccinen. Misstankar riktas i första hand mot PEG.

Men även lipiderna och RNA  skulle kunna skapa för kraftigt immunsvar. Hör vaccinforskaren Ali Harandi vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg och Caroline Nilsson, läkare och allergolog vid Sachsska barnsjukhuset i Stockholm.

- Den mycket lilla risken för en allergisk reaktion av vaccinerna överväger riskerna mot att dö i covid-19, säger de båda experterna, eftersom det går effektivt ta hand om de allergiska situationerna, och de menar att det viktigaste är att personer vaccinerar sig för att få stopp på pandemin.

Musik som spelats i avsnittet

  • 12.10
    Jakob Bro - Lys
    Album: December song
    Bolag: 0862 Loveland Records via DiGiDi.org