Nåden och nubben (Repris)

45 min
I veckans Människor och tro ska vi ta upp om hur spriten ersattes med andlighet och hur nykterhetsrörelsen påverkat den kristna teologin.

Alkoholmissbruk är och har varit ett stort problem i Sverige som kulturellt tillhör brännvinsbältet i Europa. Alkoholism räknas numera som en folksjukdom. Tidigt engagerade sig den växande frikyrkorörelsen för nykterhet och såg alkoholens förgörande kraft mot familjer och samhällen. För många blev frälsning och nåd vägen ut ur missbruket.

En av de mer kända nykterhetsrörelserna idag är Anonyma Alkoholister. I programmet får du höra två medlemmars berättelse, Jonas och Elisabeth, och även få höra AAs religiösa och andliga arv. Vi får vara med i en nattvardsceremoni i Uppsala där det bjuds både vin och alkoholfritt druvjuice och i ett reportage gestaltas Majken Johansson, frälsningssoldat och författare och en framstående personlighet inom nykterhetsrörelsen.

I veckans Människor och tro medverkar Ninna Edgardh professor i kyrkovetenskap vid Uppsala universitet och präst i Svenska kyrkan som skrivit om sinnesrogudstjänsten och Stefan Gelfgren religionssociolog vid Umeå Universitet.

Musik som spelats i avsnittet

  • 18.14
    Bengt Sändh - Jag har aldrig varit på snusen
    Album: Supvisor
    Bolag: Universal Music Ireland Ltd.