Vårt eviga behov av brädspel

45 min
Tobias Svanelid testar Gustav II Adolfs schack och kortlekar för att komma barockmänniskan närmre. Spelande är ett uråldrigt mänskligt intresse och idag blir historiska brädspel allt mer populära.

I juni 1631 fick Gustav II Adolf en furstlig gåva av staden Augsburg, ett konstskåp fullpackat av brädspel. Tobias Svanelid och konstvetaren Greger Sundin testar de fyrahundraåriga spelen för att försöka komma barockmänniskan närmare. För känslan av frustration över dåliga tärningskast och otur i kortspel är evig, hävdar Greger Sundin som disputerat på en avhandling om 1600-talsspelens historia.

Dessutom om hur man idag tillverkar brädspel som handlar om historia. Speldesignern Jon Manker menar att vårt behov av spel är äldre än mänskligheten och att brädspelande idag kan fylla en viktig funktion för att väcka vårt intresse för historia – och för att utveckla vår hjärna!

Och så svarar Dick Harrison på en lyssnarfråga om den mytomspunna staden Troja.

Musik som spelats i avsnittet

 • 18.14
  New Radicals - You Get What You Give
  Album: Guilty Pleasures
  Bolag: Universal Music
 • 18.23
  Susanne Ryden - Aller Freyen Trommetern zu Ehren
  Susanne Ryden
  Gustavus Rex & Christina Regina – Musiken kring Gustav II Adolf och drottning Kristina / - Music for Gustavus Adolphus and Queen C
  Etikett: Musica Sveciae